Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
Здравље

Сви имају овај веома ЧЕСТ И НЕПРИЈАТАН ПРОБЛЕМ, а гастроентеролог открива како га РЕШИТИ!

Надутост – проблем савременог човека

1606290398_Dr-Srdjan-Markovic.jpg
др Срђан Марковић, Фото: Промо
Oglas

Да ли је стомак прво што приметите на себи када се погледате у огледало? Осећај надимања, надутост и присуство гасова заиста могу да „покваре” дан.

Са асс. др Срђаном Марковићем, гастроентерологом из КБЦ Звездара, смо разговарали зашто се јавља надутост и како решити овај непријатан и веома чест проблем.

Надутост у трбуху не зна за године - она је чест проблем који се јавља код људи свих узраста. Разлог лежи у главном узроку надутости - гасовима, који се нормално налазе у цревима. Ипак, њихово повећано присуство доводи до непријатних симптома.

Иако надутост обично не указује на озбиљан здравствени проблем, она и те како може да поремети квалитет живота. Врло често је праћена болом и грчевима у трбуху, који настају као последица растезања црева које гасови изазивају и ремете свакодневно функционисање. Зато је несумњиво да повећане гасове из црева треба елиминисати.

За правилно решење проблема надутости, потребно је да откријемо шта је у нашим животним навикама подстиче или које промене у нашем организму је изазивају.

Већа количина гасова у цревима може да настане у ситуацији када мање жваћемо храну и тада прогутамо већу количину ваздуха. Са друге стране,  може се јавити и када конзумирамо храну богату концентрованим шећерима и мастима. Ове супстанце постају погодна храна бактеријама које се налазе нормално у цревима, али услед овакве исхране  почну  да стварају гасове који постају узрок тегоба. Већа количина гасова и надутост у трбуху могу настати и услед ширења лоших бактерија које у цревима стварају гасове.

Генетика и окружење су такође фактори који могу допринети појави надутости у склопу склоности ка отежаном варењу, и то су фактори које не можемо да променимо. Стрес, брз темпо живота, пушење, брза храна утичу на рад црева и појаву надутости. То су променљиви фактори и човек треба да мења навике и помогне себи. Битно је променити начин исхране, за почетак без прекомерног уноса масне хране и слаткиша. Треба пронаћи меру и балансирано се хранити, избегавати стрес у границама могућег.

А да ли је увек могуће? Сигурно да није. Зато постоје препарати који могу да помогну и смање надутост. Један од њих је Флобиан®, шведски патент који садржи активан састојак који доприноси смањењу осећаја надутости. Делује у цревима, директно на узрок, чиме се спречава стварање гасова и смањује надутост. Потпуно је безбедан за дуготрајну примену. У третману надутости и гасова саветује се примена најмање 4 недеље ради дуготрајнијег решавања овог проблема. Клиничке студије показују да код такве примене постоје значајана побољшања ових тегоба и велики број задовољних пацијената.

Повремена надутост углавном не представља проблем. Међутим, узроци могу бити и евентуално присутна органска обољења као што су: гастритис, Хелицобацтер Пyлори, нетолеранција на лактозу, озбиљнија обољења дебелог црева итд., али и функционални поремећаји - синдром нервозног црева и диспепсија. Битно је нагласити да уколико се, и поред примењених мера, симптоми отежаног варења не повуку, или чак буду праћени додатним тегобама као што су мучнина, повраћање, болови, присуство крви у столици, опстипација или дијареја, губитак телесне тежине, повишена температура, неопходно је да се јавите вашем лекару како бисте били сигурни да не постоји нека друга прикривена болест.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas