· · Коментари: 0
опрез

Скоро сви чувамо лекове у КУПАТИЛУ, а то може бити опасно

Кад жива у термометру премаши двадесет пет степени, већину лекова и козметичких производа најбоље је држати у просторији која је заштићена од светлости, влаге и директног извора топлоте

1599038323_Depositphotos_25496823_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Кухиња је необично место за чување лекова, а није им место ни у спаваћој соби, што значи да је купатило логичан избор за кућну апотеку? Ако питате стручњаке, одговор је - не.

Прочитајте још: Веровали или не, али ОВЕ НАМИРНИЦЕ никако не треба уносити пре спавања

Чак, фармацеути кажу да је купатило убедљиво најгоре место за складиштење лекова.

Фото: Пиxабаy

Наиме, лекови у купатилу изложени су великој влажности ваздуха, што може да утиче на то да они изгубе на делотворности, поручују из Удружења немачких фармацеута БАХ. То важи и за неотворене кутије и бочице.

У фрижидеру чувајте само оне лекове на којима пише да се чувају на ниским температурама.

Већину лекова требало би чувати на температури између петнаест и двадесет пет степени. У фрижидеру чувајте само оне лекове на чијим је паковањима изричито наведено да би требало да буду складиштени на ниским температурама.

Кад жива у термометру премаши дведесет пет степени, већину лекова и козметичких производа најбоље је држати у просторији заштићеној од светлости, влаге и директног извора топлоте.

Прочитаје још: Савладајте СТЕПЕНАСТЕ СКЛЕКОВЕ и активирајте МИШИЋЕ

Уколико лек не чувате на адекватан начин, он може да промени органолептичка својства. Неретко се дешава да лек који стоји у купатилу или у кухињи промени боју, конзистенцију, укус и мирис, а све то негативно утиче на његову делотворност.

Лекове не треба чувати у купатилу!
Фото: Пиxабаy

Ипак, постоје лекови које би преко лета свакако требало чувати у фрижидеру. То су, на првом месту, антибиотици, јер они на собној температури губе стабилност и делотворност. Капи, вагиналете, инхалаторе и инсулинске ињекције требало би чувати на температури од два до осам степени Целзијуса.

Прочитајте још: ГИНЕКОЛОЗИ згранути: Мајке и данас УЧЕ ћерке да је менструација нешто НЕЧИСТО

Стручњаци упозоравају да лекове не би требало чувати на температурама мањим од нуле, јер ће се замрзнути, што може да доведе до смањења њихове делотворности. Креме, масти, гелови и мелеми промениће конзистенцију и добити грудвице, променити боју и попримити чудан мирис. Уколико се то догоди, немојте их користити, јер не само што неће бити ефикасни, већ могу да изазову промене на кожи које ће изискивати додатно лечење.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.