Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како заиста могу утицати редовне шетње и боравак у природи на психофизичко здравље? Нове студије дошле до запањујућих закључака

Нова истраживања су показала да редовне шетње и боравак у природи могу драстично смањити шансе за употребом многих лекова

1677149956_shutterstock_338638163.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Ново истраживање је потврдило да уколико често практикујете да шетате и будете у природи, можете значајно смањити потребу за лековима, али и осећај анксиозности, депресије, висок крвни притисак. Уз то, може значајно помоћи код проблема са астмом и несаницом.

- Сматра се да је физичка активност кључни фактор који посредује у здравственим предностима зелених површина када се узме у обзир доступност или активна употреба зелених површина - објаснила је коауторка студије Ан Турунен, виши истраживач на Финском институту за здравље и добробит у Хелсинкију за ЦНН.

Ово истраживање је открило да посета природи три до четири пута недељно може смањити шансе за коришћење таблета за крвни притисак за чак 36%, лекова за астуму за 26% и коришћење лекова за ментално здравље за 33%.

- Анализа може открити кључне асоцијације, али не можемо са сигурношц́у рец́и да ли је близина зелених површина или употреба довела до смањене употребе лекова - испричао је Линколн Ларсон, ванредни професор на Факултету природних ресурса у држави Северна Каролина.

С друге стране, само гледање зелених или плавих површина од куће, односно посматрање природе у затвореном простору, није имало битног утицаја:

- Само гледање природе није померило иглу, али искуство јесте. Друга истраживања указују на сличне закључке - истакао је Ларсон, који се бави проучавањем предности јавних паркова широм САД на добробит становника који живе у градским срединама, па додао:

- Ако желите да искористите све здравствене предности које природа може да пружи, морате да уроните у та окружења.

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas