Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Заборавили сте да попијете лек? Ево када можете да узмете следећу дозу

Правилно узимање лекова помаже у спречавању бројних здравствених проблема. Ипак, чак и уз свете лекара и етикете лекова, пропуштање дозе је честа појава

1669121032_shutterstock_619218203.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

У зависности од врсте лека и здравственог стања, пропуштање дозе може и не мора да изазове нежељену реакцију.

Понекад се чини да прескочене дозе не изазивају очигледне проблеме, али многи лекови нец́е имати своју намену ако их не узимате када и како би требало.

Шта ако не узмете лек када је требало?

Када се пропусти доза, корективни ток зависи од врсте лека који пацијент узима. Неки лекови ц́е можда морати да се узимају чим грешка постане очигледна. Други лекови се могу узимати у предвиђеној дози након пропуштене дозе. Генерално, пацијенти могу узети пропуштену дозу ако је рецепт пропуштен мање од два сата.

Прочитајте још: И храна може да вас ЗАГРЕЈЕ: Ове намирнице могу подићи телесну температуру, савршене су за хладне дане

Шта учинити када је прошло више од два сата након пропуштене дозе?

У ретким случајевима, пацијенти могу пропустити дозу за више од два сата. Ако се лек узима више од 3 пута дневно, пилула се може прескочити до следец́е дозе. Ако се лек узима једном или два пута дневно, доза се може узети ако следец́а доза није наредних неколико сати.

Без обзира на врсту лека, постоје ефикасне методе за одржавање стабилног и ефикасног распореда лекова. Пацијенти могу узимати лекове у исто време сваког дана како би развили рутину. Ако је могуц́е, било би добро да лек узимате уз дневну рутину као што је време оброка, иако неки лекови захтевају празан стомак.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas