Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Интересантне чињенице о лековима: Како знају у који део тела треба да иду?

Лек се прво раствара у нашем желуци и цревима пре него што се молекули лека апсорбују у крвоток

1655733098_medications-1853400_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Молекули било ког лека не могу циљано да се транспортују кроз наше тело, нити они имају контролу над тим геде ће на крају завршити. Али фармаколози хемијским процесима модификују молекуле лека како би били сигурни да ће се они чврсто везати за места на која треба и да ће мимоићи она на којима их не желимо.

Сваки фармацеутски произоди садрже више него само активну супстанцу лека који директно утиче на проблем. У њима има и „неактивних састојака“ или молекула који побољшавају стабилност, апсорпцију, укус и друге квалитете који су важни у обезбеђивању тога да лек одради свој посао.

Прочитајте још: Здравље је на првом месту: Све благодети витамина које свакодневно треба уносити у организам

На пример, аспирин који смо прогутали такође има и састојке који спречавају ломљење таблете током транспорта, али и помажу да се раствори у нашем телу.

Како се лекови апсорбују у телу?

Када прогутамо таблету, она ће се најпре растворити у нашем желуци и цревима пре него што се молекули лека апсорбују у крвоток. Када доспе у крв, може да циркулише по целом телу како би приступио различитим органима и ткивима. Молекули лека утичу на наше тело тако што се везују за различите рецепторе на ћелијама који онда изазивају одређени одговор.

Иако су лекови направљени тако да циљају специфичне рецепторе како би произвели жељени ефекат, немогуће је спречити их да наставе да циркулишу у крви и да се везују за нециљна места и тако се јављају оне нежељене последице.

Молекули лека који круже у крви такође се временом деградирају и на крају преко урина напуштају тело. Пошто неки молекули лека у зависности од хемијских својстава никако не могу да продру кроз слузницу црева, неки од лекова које прогутамо никада се не апсорбују и уклањају се изметом. Управо зато што се не апсорбује цео садржај лека, неки лекови се, попут оних који се користе за лечење високог крвног притиска и алергија, узимају у више наврата да би се заменили елиминисани молекули лека и одржао довољно висок ниво лека у крви.

Преношење лека на право место

У поређењу са капсулама и таблетама, ефикаснији начин уношења лека је убризгавање директно у вену. На овај начин, цела доза лека циркулише кроз тело и избегава деградацију у пробавном тракту.

Многи лекови који се дају интравенозно су „биолошки лекови“ или „биотехнолошки лекови“, који укључују супстанце добијене из других организама.

Прочитајте још: Што мрачније то боље: Светлост у спаваћој соби утиче на сан више него што смо мислили

Молекули било ког лека не могу циљано да се транспортују кроз наше тело, нити они имају контролу над тим геде ће на крају завршити. Али фармаколози хемијским процесима модификују молекуле лека како би били сигурни да ће се они чврсто везати за места на која треба и да ће мимоићи она на којима их не желимо.

Сваки фармацеутски произоди садрже више него само активну супстанцу лека који директно утиче на проблем. У њима има и „неактивних састојака“ или молекула који побољшавају стабилност, апсорпцију, укус и друге квалитете који су важни у обезбеђивању тога да лек одради свој посао. На пример, аспирин који смо прогутали такође има и састојке који спречавају ломљење таблете током транспорта, али и помажу да се раствори у нашем телу.

Како се лекови апсорбују у телу

Када прогутамо таблету, она ће се најпре растворити у нашем желуци и цревима пре него што се молекули лека апсорбују у крвоток. Када доспе у крв, може да циркулише по целом телу како би приступио различитим органима и ткивима.

Молекули лека утичу на наше тело тако што се везују за различите рецепторе на ћелијама који онда изазивају одређени одговор. Иако су лекови направљени тако да циљају специфичне рецепторе како би произвели жељени ефекат, немогуће је спречити их да наставе да циркулишу у крви и да се везују за нециљна места и тако се јављају оне нежељене последице.

Молекули лека који круже у крви такође се временом деградирају и на крају преко урина напуштају тело. Пошто неки молекули лека у зависности од хемијских својстава никако не могу да продру кроз слузницу црева, неки од лекова које прогутамо никада се не апсорбују и уклањају се изметом.

Управо зато што се не апсорбује цео садржај лека, неки лекови се, попут оних који се користе за лечење високог крвног притиска и алергија, узимају у више наврата да би се заменили елиминисани молекули лека и одржао довољно висок ниво лека у крви.

Улога пацијената

Коначно, кључни аспект у дизајну свих лекова је да пацијенти узимају лекове у правим количинама у право време. Пошто је многим људима тешко да се сете да узму лек неколико пута дневно, истраживачи покушавају да осмисле формуле лекова тако да их треба узимати само једном дневно или чак и мање.

Поред тога, пилуле, инхалатори или спрејеви за нос су погоднији од инфузије која захтева путовање до клинике да би обучени клиничар убризгао у наш крвоток.

Прочитајте још: Симптоми МАЈМУНСКИХ БОГИЊА: Болест је стигла у Србију, а ово је први знак

Што је мање компликовано и скупо давање лека, већа је вероватноћа да ће пацијенти узимати лекове само када им затребају. Међутим, понекад су инфузије или ињекције једини ефикасан начин да се одређени лекови дају. Чак и уз сву науку која иде у разумевање болести довољно добро да се развије ефикасан лек, често је на крају сам пацијент одговоран да терапију спроведе спроведе на прописани начин.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas