Oglas
· · Komentari: 0
oprez

Skoro svi čuvamo lekove u KUPATILU, a to može biti opasno

Kad živa u termometru premaši dvadeset pet stepeni, većinu lekova i kozmetičkih proizvoda najbolje je držati u prostoriji koja je zaštićena od svetlosti, vlage i direktnog izvora toplote

1599038323_Depositphotos_25496823_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Kuhinja je neobično mesto za čuvanje lekova, a nije im mesto ni u spavaćoj sobi, što znači da je kupatilo logičan izbor za kućnu apoteku? Ako pitate stručnjake, odgovor je - ne.

Pročitajte još: Verovali ili ne, ali OVE NAMIRNICE nikako ne treba unositi pre spavanja

Čak, farmaceuti kažu da je kupatilo ubedljivo najgore mesto za skladištenje lekova.

Foto: Pixabay

Naime, lekovi u kupatilu izloženi su velikoj vlažnosti vazduha, što može da utiče na to da oni izgube na delotvornosti, poručuju iz Udruženja nemačkih farmaceuta BAH. To važi i za neotvorene kutije i bočice.

U frižideru čuvajte samo one lekove na kojima piše da se čuvaju na niskim temperaturama.

Većinu lekova trebalo bi čuvati na temperaturi između petnaest i dvadeset pet stepeni. U frižideru čuvajte samo one lekove na čijim je pakovanjima izričito navedeno da bi trebalo da budu skladišteni na niskim temperaturama.

Kad živa u termometru premaši dvedeset pet stepeni, većinu lekova i kozmetičkih proizvoda najbolje je držati u prostoriji zaštićenoj od svetlosti, vlage i direktnog izvora toplote.

Pročitaje još: Savladajte STEPENASTE SKLEKOVE i aktivirajte MIŠIĆE

Ukoliko lek ne čuvate na adekvatan način, on može da promeni organoleptička svojstva. Neretko se dešava da lek koji stoji u kupatilu ili u kuhinji promeni boju, konzistenciju, ukus i miris, a sve to negativno utiče na njegovu delotvornost.

Lekove ne treba čuvati u kupatilu!
Foto: Pixabay

Ipak, postoje lekovi koje bi preko leta svakako trebalo čuvati u frižideru. To su, na prvom mestu, antibiotici, jer oni na sobnoj temperaturi gube stabilnost i delotvornost. Kapi, vaginalete, inhalatore i insulinske injekcije trebalo bi čuvati na temperaturi od dva do osam stepeni Celzijusa.

Pročitajte još: GINEKOLOZI zgranuti: Majke i danas UČE ćerke da je menstruacija nešto NEČISTO

Stručnjaci upozoravaju da lekove ne bi trebalo čuvati na temperaturama manjim od nule, jer će se zamrznuti, što može da dovede do smanjenja njihove delotvornosti. Kreme, masti, gelovi i melemi promeniće konzistenciju i dobiti grudvice, promeniti boju i poprimiti čudan miris. Ukoliko se to dogodi, nemojte ih koristiti, jer ne samo što neće biti efikasni, već mogu da izazovu promene na koži koje će iziskivati dodatno lečenje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas