Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
здравље

Шта значи када нам се ЗАВРТИ У ГЛАВИ након устајања? Ево када треба да се забринемо

Да ли вам се догодило да вам се заврти у глави када устанете након дугог седења? Ова појава може да буде забрињавајућа, а има и име - Ортостатска хипотензија.

1645283704_975aad16c9a227f32b013cd43672369da411ea92.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Представља облик ниског крвног притиска који се јавља када устанете након што дуго седите или лежите. Остали симптоми овог стања укључују замагљен вид, слабост, а у тежим случајевима конфузију, несвестицу и мучнину. Разлог због ког се јавља овај осец́ај је тај што крвни притисак брзо опада док прелазите из седец́ег положаја у усправан положај.

Прочитајте још: Пет добрих разлога зашто би требало ДАН ДА ЗАПОЧНЕТЕ ШЕТЊОМ

- Уобичајено, крвни судови у доњем делу тела се сужавају када устајемо - каже кардиолог Гуи Маиеда, за Даили Хеалтх, додајуц́и да то спречава да „крвни притисак превише опадне док мењамо положај“. Ако се овај процес не одвија довољно брзо или довољно снажно, доток крви у мозак може да се смањи што доводи до вртоглавице и осец́аја несвестице.

Ортостатска хипотензија може бити симптом других стања

Свако може доживети ово стање, али неки могу бити подложнији томе од других. Они са анемијом или недостатком витамина Б12 повец́авају ризик од ортостатске хипотензије, као и људи са дијабетесом и болестима штитне жлезде. Дехидрација је често главни узрок ортостатске хипотензије, јер недостатак воде може смањити количину крви која циркулише кроз вене.

Прочитајте још: Колико корака сваког дана морате направити како бисте ИСТОПИЛИ САЛО?

Ово стање не би требало да траје дуже од неколико секунди. Међутим, ако приметите да се то дешава редовније и дуже, требало би да закажете преглед код свог лекара како бисте искључили било шта што би то могло да узрокује јављање ове појаве.
 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas