Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
МАГИЧНИ ПРАХ

Уравнотежује хормоне и повећава плодност: Прах који ПОМАЖЕ ЖЕНАМА већ 1000 година

Мака (Лепидиум меyении) перуанска је кртоласта биљка из породице купуса која расте на надморским висинама вишим од 2400 метара.

1599468263_Depositphotos_12602325_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Изгледа попут корена целера, док јој укус подсећа на печени зоб. Разликујемо примере са три врсте корена: жутим, црвеним и црним. Свака врста корена обилује вредним нутријентима.


На нашем тржишту углавном долази у облику праха те се сматра супернамирницом, односно врло корисним суплементом који има повољан утицај на женско здравље. Богата је витаминима Б,Ц и Е, има доста калцијума, цинка, гвожђа, магнезијумја и фосфора.

Препуна је лековитих ствари, а на подручју Јужне Америке употребљава се већ више од хиљаду година. Штавише, неки археолошки подаци говоре да се узгајала на простору око језера Цхинцхаyqуцха још 1700. године пре Христа.

Прочитајте још: ЧЕТИРИ разлога зашто ЖЕНИ треба да буде НАЈБОЉА пријатељица ГИНЕКОЛОГ

Мака припада групи адаптогених биљака које повећају отпорност организма на стрес, али и различитих спољних фактора. Уз то уравнотежује хормоне, ублажава симптоме менопаузе, повећава густину костију, помаже код изградње мишића, али и ублажава депресију.

Фото: Депозит

Појачава сексуалну жељу код мушкараца и покретљивост сперме, због чега је неки називају и природном виагром која повећава шансу за зачеће.

Прочитајте још: Битно је да имате ТРЕНИНГ ЗА РАСПОЛОЖЕЊЕ: Од ОВОГА расположење заиста зависи!

Поврх свега даје додатну енергију, због чега ће се некима након конзумације чинити као да су се спојили на пуњач. Легенда каже да су Инке давале својих ратницама мака прах како би повећали њихову издржљивост и снагу.

Мака прах углавном се узима са јогуртима, смутјима и сличним текућим оброцима. Може се додати и слаткишима попут цхиа пудинга или чоколадног муса. Иако се може сљубити с било којом намирницом, има најбољи укус када се меша са цитрусним воћем и какаом.

Прочитајте још: Стално гледате у ЕКРАНЕ РАЧУНАРА? Ево који ВИТАМИН морате уносити како би САЧУВАЛИ ВИД

Нису забележене никакве нуспојаве код правилне конзумације мака праха (отприлике једна чајна кашика дневно). Али ако желите да искушате благодати праха те кртоласте биљке, консултујте се с нутриционистом и/или доктором пре тога.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas