Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

Здравље у једној главици: Ово су разлози због којих треба да једете купус

Нутриционисти препоручују да купус једемо што више у ово доба године јер обилује витамином Ц који доказано штити од вируса

1614542864_green-juice-769129_640.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Осим тога, пресни купус смањује ризик од срчаног и можданог удара, помаже код реуматизма и проблема са стомаком и кожом.

Прочитајте још: Направите сами напитак који чисти плућа: Спас за пушаче!

Фото: Пиxабаy

Болови у коленима, леђима или раменима могу да се ублаже привијањем свежег листа купуса. Да би се супстанце из листа брже апсорбовале под кожу савет је да лиску претходно испресујете флашом или оклагијом. Болно место држите под купусом током целе ноћи, или за ефикаснији тертман мењајте облогу три пута дневно. Благотворно дејство на упаљене, отечене и болне зглобове имају гликозиди који се налазе у купусу.

Сок свежег купуса је ефикасан у лечењу иритиране слузокоже желуца. То потврђује и истраживање у ком су пацијенти пили литар овог свежег сока на дан што је довело до смањења болова у стомаку или до њиховог потпуног престанка. За то су заслужни висок ниво глутамина и аминокиселине који су "гориво" за ћелије у зиду желуца, као и танког црева.

Једно истраживање показало је да фитонутријенти из купуса - индол-3-карбинол (И3Ц), сулфорафан и индол смањују ризик од појаве рака дојке. Купус, такође, смањује ризик и од рака дебелог црева. Висок садржај хранљивих влакана и фитонутријената заслужан је за то, а истраживања показују да народи који једу велике количине купуса мање оболевају од ове врсте малигнитета.

Прочитајте још: ПАЗИТЕ: Ове ствари могу озбиљно да вам угрозе живот!

Уз обиље хранљивих влакана, купус садржи и магнезијум, калцијум, магнан, фолате, витамине А, Б1, Б2 и Б6, калијум, омега-3 масне киселине.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas