Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРОБЛЕМ

Пијете АЛКОХОЛ и лекове, а не размишљате КАКО мењају МУШКО ТЕЛО

Уколико нису болне и не изазивају осећај непријатности, увећане дојке код мушкараца нису озбиљан здравствени проблем

1599741765_kupaci.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Међутим, професор др Ђуро Мацут, ендокринолог Клиничког центра Србије, препоручује да се испита шта је узрок овог поремећаја, као и да ли је дошло до увећања жлезданог или масног ткива.

Гинекомастија је, иначе, увећавање жлезданог ткива у мушким дојкама код дечака или одраслих мушкараца.

- Притом, може да дође до увећања једне или обе дојке - објашњава професор Мацут. 

Гојазни мушакрци
Није реткост да се гинекомастија замени за липомастију, која је чешћа појава код гојазних мушкараца и представља повећање масног ткива у дојкама.

Прочитајте још: Пронађен ЛЕК против МАМУРЛУКА!

Узроци коју могу да доведу до увећања жлезда мушког попрсја су бројни.

Расту од хормона...

- Код највећег броја пацијената гинекомастија је узрокована променама у односу тестостерона и естрогена, кључних полних хормона - каже др Мацут.

Често их имају мушкарци који пијуанаболике Фото: Депозитфото

Прочитајте још: Наливате се КАФОМ? Ево колико је оптимално да их попијете СВАКОГ ДАНА

Када код јачег пола дође до повећања нивоа естрогена, може да настане овај поремећај. Нарочито је чест у пубертету, али се овај развојни феномен најчешће спонтано повлачи. Осим тога, гинекомастија може да настане и услед повећане функције штитасте жлезде, хипогонадизма као и тумора хипофизе, тестиса, надбубрежних жлезда, али и у случају цирозе јетре или бубрежне слабости.

Лекови, алкохол и дрога
Могу да болест изазову и лекови који се масовно користе: антиандрогени, лекови који се прописују у лечењу болести простате, анаболици у спорту, неки психијатријски, кардиолошки, гастроентеролошки медикаменти и поједини антибиотици. Такође, злоупотреба алкохола и наркотика.

Професор Мацут каже да се, и када се докаже узрок настанка гинекомастије, мора приступити његовом лечењу или прекинути узимање лека или средства које је довело до овог проблема:

Ако не помогне терапија уклањају се оперативно.

- Уколико не дође до повлачења гинекомастије или се она не побољша услед предузетих мера лечења основног узрока или прекидом даље терапије, пацијент се у случају болне осетљивости или знатног увећања дојки упућује хирургу.

Прочитајте још: ПРОБЛЕМИ СА СПАВАЊЕМ: Ово је шест НАЈЧЕШЋИХ навика које ОМЕТАЈУ САН

Оперативно уклањање жлезданог ткива доводи до трајног решења проблема.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas