· · Komentari: 0
ZDRAVLJE ŽENA

ČETIRI razloga zašto ŽENI treba da bude NAJBOLJA prijateljica GINEKOLOG

Zrele žene kod ginekologa treba da idu na pregled jednom godišnje.

1598865007_Depositphotos_198421842_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Posle adolescencije žena ulazi u period pune reproduktivne snage, koji traje do menopauze. U reproduktivnom periodu ostvaruje se kao majka, zbog čega su pregledi tokom trudnoće najznačajniji.

Pročitajte još: TRUDNICE koje koriste KANABIS zbog jutarnje mučnine RIZIKUJU strašan POREMEĆAJ

Međutim, to ne znači da žena ne treba da vodi računa o svom zdravlju nezavisno od trudnoće.
Koje preglede je neophodno da urade u reproduktivnom periodu?

Dr Živaljević Foto: Privatan arhiva
Na sistematski pregled se ide jednom godišnje, bez obzira što nema tegoba!

- Sistematski pregled je neophodan jednom godišnje, bez obzira na to što ne postoje nikakve tegobe - ističe primarijus dr Biljana Živaljević.

Ovaj pregled obuhvata kolposkopski pregled, papa test, vaginalni bris, ultrazvuk i ultrazvučni pregled dojki.

U pubertetu, zrelom dobu, tokom trudnoće i meno pauze - ženi je uvek neophodan ginekolog!

Ako postoje pojačana vaginalna sekrecija, neuredna krvarenja, produžena i obilna krvarenja, bolovi u maloj karlici ili bilo koja druga neuobičajena tegoba, pregled kod ginekologa je obavezan.

Pročitajte još: Volite čašu VINA više, ali i ZDRAVE NAPITKE! Evo kako jedno drugo može da ZALEČI

Ne koristite lekove na svoju ruku Foto: Depozit

Pročitajte još: OTKRIVENO: Evo kako jutarnje vesti utiču na zdravlje

Na svoju ruku ili po preporuci drugarice ne treba koristiti nikakvu terapiju. Ukoliko su prisutni rizični odnosi i promena partnera poželjno je da se urade i brisevi na seksualno prenosive bolesti, hlamidiju, ureoplazmu, mikoplazmu, ali i test na bakterijsku vaginozu.

Menstrualne čašice
Menstrualne čašice se koriste za vreme ciklusa. To je higijenski proizvod koji se stavlja u vaginu, od medicinskog silikona, glatka i meka. Stvara vakuum i sakuplja tečnost, a ne apsorbuje kao tampon.

Šta je važno za menopauzu?

I u menopauzi žena može potpuno da uživa!

- U menopauzi žena prvenstveno gubi reproduktivnu funkciju, a javljaju se karakteristične tegobe, kao što su valunzi, preznojavanje, nesanica, promena raspoloženja, pad libida i energije - ističe dr Živaljević.

Međutim, primenom odgovarajuće terapije navedene tegobe mogu da se svedu na minimum, i da žena u punoj meri uživa.

Pročitajte još: Posle osam godina pokušaja, jedinstvenom METODOM ZATRUDNELA žena iz Kragujevca

U ovom periodu takođe je važan redovan sistematski ginekološki pregled. Na taj način mogu da se spreče gotovo sve ginekološke bolesti, premaligne i maligne, kao što su karcinom grlića, jajnika ili materice, ali i maligne promene na dojkama. Zapravo, odgovorno ponašanje prema sopstvenom zdravlju u menopauzi omogućava pravovremeno lečenje i dug život.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.