Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРИРОДА

Захваљујући биљном пигменту - вишње могу УСПОРИТИ СТАРЕЊЕ

​Уз шаргарепу, и вишње су изврстан извор бета-каротена (провитамин витамина А), што значи да пружају природну заштиту од сунчевих зрака

1656257333_brooke-lark-gRzsb3H_WV0-unsplash.jpg
Пхото: Унспласх
Oglas

Осим тога, овај провитамин делује као антиоксиданс, подстиче имунитет, има повољан утицај на кожу и очи и делује антиканцерогено.

Вишње могу да се назову и "можданом храном", јер су одличне за очување здравља мозга, а поготово памћења. Ово киселкасто воће делује и против упалних процеса, умањује болове спортиста након напорних тренинга, исто као и симптоме артритиса и гихта. Сок од вишања битно умањује ниво мокраћне киселине која је чест узрок настанка болова у зглобовима.

Пхото: Унспласх

Захваљујући биљном пигменту - антоцијанину, вишње су природни лек користан у превенцији срчаних болести, анемије и канцера. Редовна конзумација вишања може да умањи ризик од настанка дијабетеса, а због ниског садржаја шећера, потпуно су безбедне и за исхрану оболелих од шећерне болести. Вишње су један од ретких природних извора који садрже мелатонин, хормон пинеалне жлезде који, између осталог, успорава процес старења, регулише срчани ритам и природни циклус сна. Научним испитивањима је потврђено да особе које у току дана пију две чаше сока од вишње имају здравији и дужи сан током ноћи, док им је умањена потреба за сном у току дана. Ово воће садржи и висок ниво влакана, што погодује здравом функционисању органа за варење. 

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas