Oglas
· · Komentari: 0
PRIRODA

Zahvaljujući biljnom pigmentu - višnje mogu USPORITI STARENJE

​Uz šargarepu, i višnje su izvrstan izvor beta-karotena (provitamin vitamina A), što znači da pružaju prirodnu zaštitu od sunčevih zraka

1656257333_brooke-lark-gRzsb3H_WV0-unsplash.jpg
Photo: Unsplash
Oglas

Osim toga, ovaj provitamin deluje kao antioksidans, podstiče imunitet, ima povoljan uticaj na kožu i oči i deluje antikancerogeno.

Višnje mogu da se nazovu i "moždanom hranom", jer su odlične za očuvanje zdravlja mozga, a pogotovo pamćenja. Ovo kiselkasto voće deluje i protiv upalnih procesa, umanjuje bolove sportista nakon napornih treninga, isto kao i simptome artritisa i gihta. Sok od višanja bitno umanjuje nivo mokraćne kiseline koja je čest uzrok nastanka bolova u zglobovima.

Photo: Unsplash

Zahvaljujući biljnom pigmentu - antocijaninu, višnje su prirodni lek koristan u prevenciji srčanih bolesti, anemije i kancera. Redovna konzumacija višanja može da umanji rizik od nastanka dijabetesa, a zbog niskog sadržaja šećera, potpuno su bezbedne i za ishranu obolelih od šećerne bolesti. Višnje su jedan od retkih prirodnih izvora koji sadrže melatonin, hormon pinealne žlezde koji, između ostalog, usporava proces starenja, reguliše srčani ritam i prirodni ciklus sna. Naučnim ispitivanjima je potvrđeno da osobe koje u toku dana piju dve čaše soka od višnje imaju zdraviji i duži san tokom noći, dok im je umanjena potreba za snom u toku dana. Ovo voće sadrži i visok nivo vlakana, što pogoduje zdravom funkcionisanju organa za varenje. 

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas