· · Коментари: 1
СТИЖЕ ЈЕСЕН

Витамин Е је као ГРОМОБРАН: Брани ћелије од вируса, а уносите га из ОВИХ намирница

Добро је познато да витамини јачају имунитет, а налазе се у намирницама свуда око нас.

1600159663_Depositphotos_289734262_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Упозорења о могућем поновном повратку вируса корона и даље стижу. С обзиром на непријатно искуство које је иза нас, многи се питају може ли се нова инфекција осујетити или бар организам довести у такво стање да борба на самом почетку болести буде равноправна.


Може, ако организам располаже са довољном количином витамина и других важних састојака који поседују антиоксидативна и противупална својства, наглашава молекуларни биолог и физиолог Ивана Бузаџић:

Прочитајте још: Ових 5 ПЛАСТИЧНИХ СТВАРИ не морате да користите: Нађите им замене, сачувајте ЗДРАВЉЕ и ПЛАНЕТУ

У 9 у кревет!
Да би мелатонин дошао до пуног изражаја треба у кревет ићи увек у исто време, како би се омогућило његово правилно лучење.

Мелатонин, који производи епифиза под велом мрака и шаље у крвоток, смирује све функције у организму. Прави је чистач слободних радикала насталих услед вирусног умножавања и инфекције организма. Антиоксидативни ефекат постиже стимулишући антиоксидативне ензиме, "хватаче" слободних радикала.

Мелатонина има у вишњама, орашастим плодовима, парадајзу...

Пијте сок од вишања Фото: Пексел

У малим количинама мелатонин се налази и у соку од вишања, орашастим плодовима, парадајзу, пиринчу, кукурузу. Садржи га и броколи, шпаргле, јагоде, маслиново уље, мада је најефикаснији начин за додатним подизањем нивоа мелатонина путем суплемената, уз договор са лекаром.

Здраво Фото: Пексел
Квасац, овас, јечам имају бета-глукан.

За бољи имунитет важан је и бета-глукан који организам не синтетише. Зато га треба уносити орално, при чему као такав непромењен стиже до танког црева. Позитивни ефекти на здравље су бројни и важни.

Доказано је и да природно и сигурно може да активира имуни систем, јер активира специфичне ћелије макрофаге, које и подстичу имунолошку активност. Бета-глукана има у квасцу, печуркама шитаке, реиши и маитаке, и у житарицама овсу и јечму.

Прочитајте још: ЕКСКЛУЗИВНО: Древни ЛЕК монаха са Свете Горе који "ДИЖЕ из МРТВИХ" (РЕЦЕПТ)

Што се тиче витамина, саговорница посебну пажњу придаје витамину Ц који јача имуни систем.

- Витамин Ц делује као антиоксиданс и има кључну улогу у јачању имунитета. Помаже у функционисању одбрамбеног система подстичући активност белих крвних зрнаца и повећавајући ниво антитела.

Витамин Ц повећава ниво антитетла.

Исту важност има и витамин Е, такође снажан антиоксиданс који штити ћелије од оштећења уколико је присутна прекомерна количина слободних радикала. Заправо, витамин Е попут громобрана привлачи слободне радикале који нападају, бранећи тако ћелије. Потом их преусмерава према витамину Ц који помаже да се елиминишу из организма.

Пресудан је и витамин Д
За активирање имуног система неопходан је и добро познати витамин Д, открили су недавно научници. У одбрамбеном смислу има пресудну важност.
Једите пшеничне клице, семенке бундеве, користити сунцокретово уље

- Да би витамин Е био у потпуности делотворан треба га уносити у природном облику. Највише га има у орашастим плодовима, орасима и бадемима, семенкама сунцокрета и бундеве, као и у сунцокретовом и маслиновом уљу. Пшеничне клице су такође богата ризница овог витамина, а у значајним количинама га има и у лиснатом поврћу, јајима и изнутрицама - наводи стручњак.

Прочитајте још: Знате ли због чега се јавља МЕСЕЧАРЕЊЕ? Обратите пажњу на ФАКТОРЕ

Витамин Б3, познат као нијацин, има важну улогу у заштити плућа, нарочито у почетку инфекције управо вирусом корона. Када се појави кашаљ, овај витамин снажно штити плућа од озбиљнијих компликација. Зато треба јести млечне производе, живинско месо, рибу, орашасте плодове и јаја.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.