Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Зашто је важно да се туширате ХЛАДНОМ ВОДОМ? Ово су бенефиције које можете постићи за само ПЕТ МИНУТА туширања

Потапање тела у хладну воду није ништа ново, пошто се људи вековима баве хидротерапијом. Међутим, то не можете учинити код куће - морате да одете код специјалисте који вам може помоћи

1651062298_waterfall-gb579c1f6c_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Али свако може да се тушира ​​хладним тушем код куће и ужива у благодатима које произилазе из туширања хладном водом. Можда није најудобнија ствар на свету, али можете покушати да видите како туширање под хладном водом утиче на ваше благостање.

Прочитајте још: Познати психотерапеут открива како да победите ПРОЛЕЋНИ УМОР: Подигните ниво енергије и доброг расположења

Ово су благодети које туширање хладном водом доноси: 

1. Побољшава циркулацију крви и смањује бол у мишићима

У тренутку када хладна вода додирне ваше тело, ваша крв је приморана да циркулише много брже у настојању да одржи своју температуру. Хладни тушеви су идеални и за спортисте јер им могу помоћи да много брже преброде повреде. Зато користе лед на оштећеним деловима тела, доносећи нови кисеоник и додатну циркулацију у захваћено подручје. И не морате да будете повређени да бисте се туширали хладном водом. Можете то једноставно да урадите након напорног тренинга, када ваше тело треба да се врати у живот.

2. Смањује свраб и добро је за суву кожу

Људи који имају природно суву кожу или пате од кожних обољења, као што је екцем, често осећају свраб након топлог туширања. Један од начина за борбу против тога је снижавање температуре воде што је више могуће. Само немојте остати под тушем онолико дуго колико бисте радили са топлом водом и приметићете да ће свраб почети да нестаје. И даље ћете морати да нанесете добру хидратантну крему након тога да бисте ухватили сву влагу, али ће свраб почети да нестаје.

3. Стабилизује ваш метаболизам

Наравно, нећете почети да губите тежину само тако што ћете скочити под хладан туш, јер ћете прво морати да донесете неке изборе о начину живота. Међутим, хладни тушеви могу стабилизовати одређене нивое хормона и лечити ваш гастроинтестинални систем. На тај начин, уз уравнотежену исхрану, могу помоћи у губитку тежине.

4. Смањује стрес и побољшавају ваше ментално здравље

Начин на који хладни тушеви функционишу је наношење великог шока и стреса вашем телу. Дакле, ако их редовно практикујете, започињете процес који се зове очвршћавање. За то време, ваш нервни систем се навикава да буде „погођен“ малим количинама физичког стреса и припрема вас за заиста стресне тренутке. Као резултат, ваше тело и ум су спремни да се суоче са сваком тешком ситуацијом кад год се она појави. Такође, хладна вода ослобађа ендорфине у наш крвоток и, као резултат, чини нас буднијима, енергичнијим и срећнијим. У клиничком испитивању је показано да су људи који пате од депресије били ослобођени симптома након 5-минутног туширања хладном водом 2-3 пута недељно.

5. Јача ваш имуни систем

Хладни тушеви могу учинити ваше тело отпорнијим на прехладу и сезонски грип. Као доказ за то, клиничко испитивање је показало пад од 29% у броју људи који су отказали бол на посао након што су почели да се туширају хладном водом. То је зато што хладна вода шокира тело и тера га да производи више леукоцита, који су одговорни за заштиту наших тела од инфекције.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas