Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Туширање хладном или топлом водом током летњих врућина? Ево шта више помаже

Хладни тушеви су обично непријатна појава, међутим, неки људи се намерно туширају хлавном водом

1659281933_shower-gb3091ee95_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Како хладан туш утиче на ваше тело и сан?

Стотинама година, хладно купање је био начин да се окрепи тело. Древни Римљани су пролазили кроз неколико загрејаних просторија пре него што су уронили у хладно купатило, а данас је то далеко једноставније. Постоји много наводних предности хладног купања као што су јачање имунитета, побољшање општег осећаја виталности, побољшање циркулације крви.

Прочитајте још: Колико шољица кафе је превише на дневном нивоу? Изнад ове бројке не би требало да идемо

Може учинити да се осећате будније

Истраживачи у старијој студији из 2002. открили су да излагање хладноћи активира симпатички нервни систем. Као резултат, тело ослобађа хормоне као што су норепинефрин и кортизол. Норепинефрин посебно изазива реакцију у крвним судовима тела дизајнираним да прерасподели крв и загреје тело.

Имуни систем

Да би тестирали теорију да хладни тушеви јачају имуни систем, истраживачи су укључили више од 3.000 учесника у четири пробне групе: једна група се туширала само врућим тушем, док су се три групе туширале врућим и укључивале млаз хладне воде на 30, 60 или 90 секунди при крају туширања. На крају студије, истраживачи су мерили факторе као што су пријављена болест и боловање током 30 дана. Они су открили да су они који су укључили хладну воду током туширања имали 29 посто мање боловања од оних који су се туширали само топлим тушем. Занимљиво је да учесници нису пријавили да су били болесни мање дана, само њихови симптоми нису били тако интензивни, па су могли да раде, пише Хеалтхлине.

Умирује болне мишиће након вежбања

Професионални спортисти већ дуго користе ледене купке да умире болне мишиће након утакмице. Студија из 2015. године је проучавала бициклисте високог интензитета који вежбају на топлим температурама. Истраживачи су замолили контролну групу да се тушира ​​хладном водом 1 до 3 минута. Замолили су другу групу да изостави туширање. Истраживачи су открили да су они који су се туширали хладном водом након вежбања могли брже да смање откуцаје срца и да су се осећали угодније, у поређењу са онима који се нису туширали хладном водом.

Прочитајте још: Једите 5 ОРАХА ДНЕВНО и побољшајте целокупно здравље: Ево које су све предности

Туширање топлом водом лети

Ипак, сматра се да је током високих температура боље да се туширате топлом водом. Топао осећај на кожи ће довести до повећаног дотока крви у кожу, повећавајући губитак топлоте из тела. Дакле, хлађење лети ће бити ефикасније са топлим тушем.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 


 

 

 


 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas