Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Зашто жене боли глава пред циклус? Ево којим начинима је можете ублажити, и олакшати себи ОНЕ ДАНЕ

Тегобе нису лаке, а погађају жене широм света

1691234383_shutterstock_1048358917.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Менструална мигрена (или хормонска главобоља) почиње пре или током менструације код жене и може се понављати сваког месеца.

Уобичајени симптоми укључују тупу пулсирајуц́у или јаку пулсирајуц́у главобољу, осетљивост на светлост, мучнину, умор, вртоглавицу и још много тога.

Иако је тешко, постоје начини да се ови тренуци олакшају, као и начини да се она превернира.

Шта је мигрена? Какав је то осец́ај?

Мигрена је више од тешке главобоље. То је неуролошко стање, са низом симптома који могу укључивати исцрпљујуц́и бол на једној страни главе, који можете описати као пулсирајуц́и, пише Цлевеландцлиниц.орг.

 Менструалне мигрене, познате и као хормонске главобоље, дешавају се непосредно пре или током менструације код жене (2 до 3 дана пре или током менструације). Оне се могу погоршати кретањем, светлошц́у, мирисима или звуком. Симптоми могу трајати неколико сати, али и данима.

Процењује се да су 70% људи који пате од мигрене жене. Од ових жена, 60% до 70% наводи везу између њихове менструације и њихових напада мигрене.

Жене доживљавају нападе мигрене три пута чешц́е од мушкараца.

Менструална мигрена је једна од неколико врста мигренских главобоља. Примери других мигрена укључују мигрену са ауром, мигрену без ауре и хроничну мигрену.

Шта су хормони? Шта је естроген?

Хормони се често називају "хемијским гласницима" вашег тела. Они су у вашим органима, ткивима и крвотоку и производе их ендокрине жлезде. Примери ендокриних жлезда укључују вашу штитну жлезду, надбубрежне жлезде и хипофизу.

Ако имате премало одређеног хормона, или превише, то може да избаци цео ваш систем из равнотеже.

Естроген и прогестерон су два главна сексуална хормона код жена. Естроген узрокује женске физичке карактеристике, покрец́е пубертет и помаже у репродукцији. Такође утиче на ваш холестерол, контролише ваш менструални циклус, штити здравље костију и утиче на ваше срце, кожу, кости, мозак и друга ткива.

Углавном га производе ваши јајници.

Ваши нивои естрогена се мењају. Највец́и су у средини вашег циклуса, а најмањи када сте на менструацији. Када сте у менопаузи, они падају веома ниско.

Каква је веза између хормона и главобоље?


Главобоље код жена, посебно мигрене, повезане су са променом нивоа естрогена. Нивои естрогена опадају непосредно пре почетка вашег менструалног тока (менструације).

Предменструалне мигрене се редовно јављају током или након времена када женски хормони, естроген и прогестерон, падају на најниже нивое.

Напади мигрене се обично побољшавају током трудноц́е. Међутим, неке жене су пријавиле да су њихове мигрене почеле током првог тромесечја трудноц́е, а затим су нестале.

Која је разлика између менструалних мигрена и других врста мигрене?


Менструалне мигрене су изазване падом естрогена. Друге мигрене могу бити изазване стресом, пропуштањем оброка, кофеином или многим другим разлозима.

Колико су честе менструалне мигрене?

Вец́ина су жене, најмање 60% тих жена приметило је корелацију између менструалног циклуса и мигрене. Другим речима, приметили су да добију мигрену непосредно пре или током менструације.

Када почињу менструалне мигрене?
Менструалне мигрене могу почети до три дана пре менструације.

Ко је вероватније да ц́е добити менструалну мигрену?
Док мигрене могу да почну када сте дете, менструалне мигрене не могу да почну док не почне менструација. Жене које имају менструацију су те које добијају менструалне мигрене.

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas