Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
минерали

Због чега је МАГНЕЗИЈУМ тако важан за нас? Знаци који указују да нам недостаје

Магнезијум је организму неопходан.

1636120041_6f8d8be62a502ba2feeaad9661cebc8a3c74641f.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Магнезијум је веома важан за људски организам јер је укључен у више од 300 виталних метаболичких процеса у телу. Он је осми најчешћи минерал на Земљи и трећи најчешћи минерал у морској води, након натријума и хлорида. За нас је најважнија чињеница да је то четврти најчешћи минерал у људском телу. Највише га има у костима и зубима, око 60, односно 65%, остатак је у мишићном ткиву и ћелијама, а 1% у крви.

Улога магнезијума у ​​људском телу

Магнезијум помаже у стимулисању метаболичких процеса, укључујући ослобађање енергије из хране и њен пренос кроз тело, а учествује и у формирању протеина. Без тога, метаболизам угљених хидрата, протеина и масти не би био могућ.

Осим тога, магнезијум помаже у процесима који контролишу функционисање мишића и нерава, одржава здраве кости, здраво срце и нормалан ниво шећера у крви и игра важну улогу у повећању енергије.

Прочитајте још: Да ли бисте ви попили ову мешавину? Ево шта се догоди када СОДУ БИКАРБОНУ сипате у КАФУ

Једна студија која је спроведена на узорку од 12.340 мушкараца и жена са периодом праћења од 19 година открила је да је 30% мање умрлих од кардиоваскуларних болести пријављено код пацијената са високим магнезијумом у крви (из књиге Минерали – др Улрих Штрунц и Андреас Соп).

Дакле, свакој ћелији у људском телу потребна је адекватна количина магнезијума. У супротном – њена функција је нарушена. Но, оно што је важно нагласити јесте да магнезијум „ради” заједно са калцијумом и на тај начин заједно регулишу електричне импулсе у ћелији.

Ипак, концентрација магнезијума у здравим ћелијама је много већа од концентрације калцијума, а њихов однос је веома важан. Њихова међусобна равнотежа и функција важни су за спречавање акумулације калцијума у ​​ћелијама, јер у супротном може доћи до раздражљивости, калцификације, поремећене функције ћелије или ћелијске смрти.

Прочитајте још: ЧИШЋЕЊЕ ТОКСИНА: Побољшајте здравље јетре и здраво смршајте у року од 72 сата уз овај напитак (РЕЦЕПТ)

Знаци недостатка магнезијума у организму

Пошто тело надокнађује недостатак магнезијума извлачећи га из костију, продужени периоди недостатка су опасни. Ово су неки од главних симптома:

  • главобоље
  • мигрена,
  • умор,
  • вртоглавица,
  • поспаност,
  • нервоза,
  • вртоглавица
  • болови и грчеви у мишићима
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas