Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

7 НАЧИНА ДА СЕ РЕШИТЕ БОЛОВА У ЛЕЂИМА: И то без лекова и на природан начин

Можда сте навикли да аутоматски посегнете за неким умирујућим средством против болова, па је време да покушате да управљате болом на другачији начин, без хемикалија и мало природније.

1697699957_123.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Вероватно не постоји особа која с времена на време не пати од болова у леђима, док неке бол мучи готово свакодневно. Ако спадате у ову групу, онда вероватно знате које су последице болова у леђима – не можете да се сагнете довољно да завежете пертле, сваки покрет у страну тера вам сузе на очи, а ни спавање у кревету не доноси олакшање.

Ових седам начина би требало да вам помогну код болова у леђима - за само 5 минута!


Вежба ослобађања кичме

Седите на под са благо раширеним ногама испред себе. Узмите пешкир и гурните га испод колена. Затим ставите јастук на ноге, нагните се напред и покушајте да главом додирнете јастук на ногама. Можете прескочити јастук испод стопала и покушати да се нагнете напред што је више могуће да бисте правилно истегли кичму. Опустите се у овом положају најмање 5 минута. Ова поза ће вам помоћи да ослободите напетост у мишићима леђа, ослободите се грчева и вратите правилно поравнање кичме.

 

Истезање глутеус мишића

Глутеус медиус је мишић који првенствено стабилизује зглоб кука, а када је слаб или потиснут, нарушава функцију колена, кука и доњег дела леђа. Зато је неопходно практиковати његово истезање. Глутеус макимус је још један мишић задњице. Када га истегнете, имаћете боље држање и леђа вас неће бољети.

Седите на под и подигните обе ноге са коленима према себи. Затим ставите леву ногу преко десне ноге. Десном руком ухватите леву ногу, а левом десну ногу. Покушајте да привучете обе ноге што је могуће ближе телу. Задржите око 1 до 2 минута, а затим се вратите у почетну позицију и поновите.

Можете испробати варијацију - ноге су савијене и ослоњене на тло. Подигните једну ногу и пребаците је преко друге у колену. Задржите 1 до 2 минута, а затим промените ноге. Захваљујући овој вежби ослободићете напетост у пределу зглоба кука и ублажити болове у леђима.

 

Опуштање лумбалних мишића

Псоас мишић или "мишић душе" припада стабилизаторима кичме. Када је функционалан, одржава неутрално поравнање кичме, стабилизује кукове, доњи део кичме и стомак, и важан је за кретање. Ако је у напетости, то доводи до болова у леђима.

Лезите на леђа са исправљеним ногама и рукама постављеним са стране. Ставите јастук испод главе. Лезите слободно на леђа, а затим полако подигните тело од земље и савијте га у куковима, пете остају на тлу, само мало подигните ножне прсте. Останите у овој позицији 5 минута.

 

Купка са Епсом соли ублажава бол

Епсом со није обична со, њено хемијско име је магнезијум сулфат, који је уствари мешавина минерала магнезијума и сулфата. Управо сулфат доприноси апсорпцији хранљивих материја у организам, захваљујући чему, између осталог, побољшава квалитет костију, помаже у ублажавању болова у зглобовима и леђима, ублажава грчеве мишића. Захваљујући томе, ваша кожа апсорбује опуштајуће састојке који ће вам помоћи да ублажите бол у леђима.

Лавор напуните тополом водом, додајте ½ шоље Епсом соли и добро промешајте. Ставите ноге у лавор и држите их у купки од соли око 7 минута. Затим исперите стопала топлом водом и умотајте их у пешкир.

 

Притиском на тачку колена Б54 опуштате мишиће

Ово је акупресурна тачка која се налази на задњој страни чашице колена. Њеном стимулацијом опуштате мишиће и ублажавате болове у леђима, доњем делу леђа и зглобовима кука. Потребно је да чврсто притисните или масирајте ове тачке кружним покретима неколико минута. Дишите дубоко. За идеалан резултат препоручљиво је поновити стимулацију тачака два до три пута дневно.

 

Седење на тениској лоптици ослобађа напетост у лумбалним мишићима

Захваљујући овом трику ослободићете напетост у лумбалним и глутеалним мишићима и повећати доток крви у доњи део леђа.

Вежба јеврло једноставна. Седите на под и ставите малу тениску лоптицу испод задњице (можете да користите и нешто веће, али нећете добити исти ефекат). Затим лагано котрљајте своје тело напред-назад на лопти док не осетите тачку одакле долази бол. Покушајте да задржите лопту у овом тренутку, подигните једну ногу и додирните колено друге ноге. Држите руке на земљи ради равнотеже. Држите око 2 минута, а затим промените страну.

 

Штипаљка на уву за стимулацију рефлексне тачке

Према рефлексологији, горњи део ува је директно повезан са леђима и раменима, па се његовом стимулацијом може ублажити напетост и бол у овим пределима. Као помоћно средство можете коритсити штипаљку за веш. Закачите је за врх уха. Држите је тако 5 секунди, а затим скините. Поновите по 5 пута на сваком уху. Наравно, можете користити и само своје прсте.

 

БОНУС ВИДЕО:



 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas