Oglas
· · Komentari: 0

7 NAČINA DA SE REŠITE BOLOVA U LEĐIMA: I to bez lekova i na prirodan način

Možda ste navikli da automatski posegnete za nekim umirujućim sredstvom protiv bolova, pa je vreme da pokušate da upravljate bolom na drugačiji način, bez hemikalija i malo prirodnije.

1697699957_123.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Verovatno ne postoji osoba koja s vremena na vreme ne pati od bolova u leđima, dok neke bol muči gotovo svakodnevno. Ako spadate u ovu grupu, onda verovatno znate koje su posledice bolova u leđima – ne možete da se sagnete dovoljno da zavežete pertle, svaki pokret u stranu tera vam suze na oči, a ni spavanje u krevetu ne donosi olakšanje.

Ovih sedam načina bi trebalo da vam pomognu kod bolova u leđima - za samo 5 minuta!


Vežba oslobađanja kičme

Sedite na pod sa blago raširenim nogama ispred sebe. Uzmite peškir i gurnite ga ispod kolena. Zatim stavite jastuk na noge, nagnite se napred i pokušajte da glavom dodirnete jastuk na nogama. Možete preskočiti jastuk ispod stopala i pokušati da se nagnete napred što je više moguće da biste pravilno istegli kičmu. Opustite se u ovom položaju najmanje 5 minuta. Ova poza će vam pomoći da oslobodite napetost u mišićima leđa, oslobodite se grčeva i vratite pravilno poravnanje kičme.

 

Istezanje gluteus mišića

Gluteus medius je mišić koji prvenstveno stabilizuje zglob kuka, a kada je slab ili potisnut, narušava funkciju kolena, kuka i donjeg dela leđa. Zato je neophodno praktikovati njegovo istezanje. Gluteus makimus je još jedan mišić zadnjice. Kada ga istegnete, imaćete bolje držanje i leđa vas neće boljeti.

Sedite na pod i podignite obe noge sa kolenima prema sebi. Zatim stavite levu nogu preko desne noge. Desnom rukom uhvatite levu nogu, a levom desnu nogu. Pokušajte da privučete obe noge što je moguće bliže telu. Zadržite oko 1 do 2 minuta, a zatim se vratite u početnu poziciju i ponovite.

Možete isprobati varijaciju - noge su savijene i oslonjene na tlo. Podignite jednu nogu i prebacite je preko druge u kolenu. Zadržite 1 do 2 minuta, a zatim promenite noge. Zahvaljujući ovoj vežbi oslobodićete napetost u predelu zgloba kuka i ublažiti bolove u leđima.

 

Opuštanje lumbalnih mišića

Psoas mišić ili "mišić duše" pripada stabilizatorima kičme. Kada je funkcionalan, održava neutralno poravnanje kičme, stabilizuje kukove, donji deo kičme i stomak, i važan je za kretanje. Ako je u napetosti, to dovodi do bolova u leđima.

Lezite na leđa sa ispravljenim nogama i rukama postavljenim sa strane. Stavite jastuk ispod glave. Lezite slobodno na leđa, a zatim polako podignite telo od zemlje i savijte ga u kukovima, pete ostaju na tlu, samo malo podignite nožne prste. Ostanite u ovoj poziciji 5 minuta.

 

Kupka sa Epsom soli ublažava bol

Epsom so nije obična so, njeno hemijsko ime je magnezijum sulfat, koji je ustvari mešavina minerala magnezijuma i sulfata. Upravo sulfat doprinosi apsorpciji hranljivih materija u organizam, zahvaljujući čemu, između ostalog, poboljšava kvalitet kostiju, pomaže u ublažavanju bolova u zglobovima i leđima, ublažava grčeve mišića. Zahvaljujući tome, vaša koža apsorbuje opuštajuće sastojke koji će vam pomoći da ublažite bol u leđima.

Lavor napunite topolom vodom, dodajte ½ šolje Epsom soli i dobro promešajte. Stavite noge u lavor i držite ih u kupki od soli oko 7 minuta. Zatim isperite stopala toplom vodom i umotajte ih u peškir.

 

Pritiskom na tačku kolena B54 opuštate mišiće

Ovo je akupresurna tačka koja se nalazi na zadnjoj strani čašice kolena. NJenom stimulacijom opuštate mišiće i ublažavate bolove u leđima, donjem delu leđa i zglobovima kuka. Potrebno je da čvrsto pritisnite ili masirajte ove tačke kružnim pokretima nekoliko minuta. Dišite duboko. Za idealan rezultat preporučljivo je ponoviti stimulaciju tačaka dva do tri puta dnevno.

 

Sedenje na teniskoj loptici oslobađa napetost u lumbalnim mišićima

Zahvaljujući ovom triku oslobodićete napetost u lumbalnim i glutealnim mišićima i povećati dotok krvi u donji deo leđa.

Vežba jevrlo jednostavna. Sedite na pod i stavite malu tenisku lopticu ispod zadnjice (možete da koristite i nešto veće, ali nećete dobiti isti efekat). Zatim lagano kotrljajte svoje telo napred-nazad na lopti dok ne osetite tačku odakle dolazi bol. Pokušajte da zadržite loptu u ovom trenutku, podignite jednu nogu i dodirnite koleno druge noge. Držite ruke na zemlji radi ravnoteže. Držite oko 2 minuta, a zatim promenite stranu.

 

Štipaljka na uvu za stimulaciju refleksne tačke

Prema refleksologiji, gornji deo uva je direktno povezan sa leđima i ramenima, pa se njegovom stimulacijom može ublažiti napetost i bol u ovim predelima. Kao pomoćno sredstvo možete koritsiti štipaljku za veš. Zakačite je za vrh uha. Držite je tako 5 sekundi, a zatim skinite. Ponovite po 5 puta na svakom uhu. Naravno, možete koristiti i samo svoje prste.

 

BONUS VIDEO:



 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas