· · Коментари: 0

Четири јога вежбе против болова у леђима и куковима: Можете да их урадите и код куће

Кад стручњаци кажу да морате да вежбате редовно, то не значи да треба да трчите као да се спремате за маратон или да дижете тегове и презнојавате се у теретани

1685351180_shutterstock_308668355.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Вежбе за мобилност тела такође јачају снагу, а флексибилност мишића и зглобова можете да побољшате чак и ако не подижете пулс. Не треба вам никаква опрема тако да њих можете радити код куће.

Једино што се препоручује јесте танка струњача, а потребно је да одвојите десетак минута дневно.Почните са позом детета, тако што ћете да клекнете на струњачу, горњи део тела савијте према коленима, а руке испружите на под испред главе. Ако можете, спустите се на потколенице, а ако не можете, за почетак нека стопала остану ослоњена прстима на под.

Нека колена буду раширена, а прсти на стопалима једни уз друге. Спустите груди ка поду колико год можете а да не осећате бол. Временом ћете моћи да се спустите све ниже, док се не ослоните гурима на колена. Останите у овом положају између 30 и 60 секунди.

Ово је добра поза за почетно опуштање и истезање. Тело и ум се одмарају, кичма полако издужује. Тензија се ослобађа - од главе до пете.

За позу голуба, клекните четвороношке на струњачу. Десну ногу, савијену у колену, пружајте напред, а левом, испруженог колена, клизите уназад. Тело спуштајте ка струњачи тако да седнете на десно стопало. Све време сте ослоњени рукама за под и одржавате равнотежу.

Останите о овом положају 60 до 120 секунди. Поза је идеална за све који проводе дан за радним столом и тако изазивају укоченост кукова. Овим ћете ублажити и бол у доњем делу леђа.

Чучањ сумо рвача карактеришу раширена колена. Нека грудни кош остане вертикалан колико год је могуће, немојте да се савијате унапред. Руке могу да буду ослоњене лактовима на колена или подигнуте изнад главе. Било би добро да останете у овом положају барем један минут. Ако не можете, почните са краћим временом.

Ова поза је одлична за све мишиће доњег дела тела - бутине, задњицу, листове. Олакшава болове у куковима и леђима.

Четврта поза у овој серији је положај спуштеног змаја. Почните четвороношке на струњачи, једну ногу ослоните на стопало, а другу испружите уназад, колико то можете без бола. Временом ћете моћи да пружите ногу све даље и даље.

Једну руку обавезно ослоните на под, а другом можете да се придржавате за под или да је држите уз тело. Ова поза је одлична за кукове, побољшава њихову мобилност и отклања болове.

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.