· · Коментари: 0

30. Март: "Светски дан борбе против биполарног поремећаја!" Многе ПОЗНАТЕ ЛИЧНОСТИ ЈЕ ИМАЈУ, а ево шта нисте знали о овој болести

Са циљем подизања свести и информисања друштва о овом поремећају. Биполарни поремећај је један од не толико ретких менталних поремећаја, али који уме да буде јако сложен.

1648641319_head-g44b45a45b_640.jpg
Фото: Пиксабеј

Светски дан биполарности обележава се 30. марта сваке године, на рођендан холандског сликара Винсента ван Гога — једног од најутицајнијих уметника у историји западне уметности. Његова креативност је била паралелна са његовом менталном болешћу и постхумно му је дијагностикован биполарни поремећај.

Прочитајте још: СВЕТИ АЛЕКСИЈЕ ЧОВЕК БОЖЈИ: Уколико имате проблеме са здрављем, данас изговорите ову молитву

Биполарни поремећај драматично утиче на расположење и може довести до епизода депресије и усхићења, што може утицати на нечије здравље, продуктивност и односе. Светски дан биполарног поремећаја образује и промовише ширење информација о биполарном поремећају кроз међународне напоре. 

Неке особе не знају да имају овај поремећај, а он се углавном испољава кроз нагле промене расположења. 

1999. године основана је Међународна биполарна фондација (ИБПФ) која од тада истражује биполарне поремећаје и помаже људима који од њих пате. Биполарни поремећаји су чешћи него што мислимо. Екстремне промене расположења остају непримећене или се одбацују као темпераментни проблеми, док особа заправо пролази кроз таласе маније или депресије. 

 

Живети са биполарним поремећајем није лако, али, по речима самог Ван Гога, „Почетак је можда тежи од било чега другог, али будите срца, испаће све у реду."

 

5 ЧИЊЕНИЦА О БИПОЛАРНОМ ПОРЕМЕЋАЈУ КОЈЕ НИСТЕ ЗНАЛИ

Биполарни поремећај утиче на сваки аспект живота. Утиче на сваки аспект живота - на послу, у односима, па чак и у свакодневним задацима као што су туширање или спавање, итд.

Биполарни поремећај долази са другим болестима. Ова болест утиче на особу и физички у облику грчева, мигрене и метаболичких поремећаја.

Баш као и отисци прстију, не постоје два потпуно иста биполарна поремећаја — дијагноза се значајно разликује, што отежава карактеризацију болести и прописивање лечења за њу.

Од тога пате и познате личности као што су: Деми Ловато, Мери Ламберт, Кање Вест и Ричард Драјфус...

Узрок може бити било шта - Истраживачки тим са Универзитета у Мичигену спровео је студију о биполарном поремећају где су открили да се биполарном поремећају не може дати један основни узрок, јер је углавном резултат комбинације биолошких и фактора средине.

ЗАШТО ЈЕ СВЕТСКИ БИПОЛАРНИ ДАН ВАЖАН

Подршка је од виталног значаја. Једна од пет особа које живе са биполарним поремећајем на крају повреди себе или оконча свој живот. На Светски дан биполарности пружамо подршку овим људима у суочавању са изазовима овог стања и дајемо им наду у боље сутра.
Светски дан биполарне болести даје онима који живе са овом болешћу прилику да се повежу са другима са истим симптомима и добију приступ ресурсима и опцијама лечења који могу да побољшају њихове животе.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.