Oglas
· · Komentari: 0

30. Mart: "Svetski dan borbe protiv bipolarnog poremećaja!" Mnoge POZNATE LIČNOSTI JE IMAJU, a evo šta niste znali o ovoj bolesti

Sa ciljem podizanja svesti i informisanja društva o ovom poremećaju. Bipolarni poremećaj je jedan od ne toliko retkih mentalnih poremećaja, ali koji ume da bude jako složen.

1648641319_head-g44b45a45b_640.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Svetski dan bipolarnosti obeležava se 30. marta svake godine, na rođendan holandskog slikara Vinsenta van Goga — jednog od najuticajnijih umetnika u istoriji zapadne umetnosti. Njegova kreativnost je bila paralelna sa njegovom mentalnom bolešću i posthumno mu je dijagnostikovan bipolarni poremećaj.

Pročitajte još: СВЕТИ АЛЕКСИЈЕ ЧОВЕК БОЖЈИ: Уколико имате проблеме са здрављем, данас изговорите ову молитву

Bipolarni poremećaj dramatično utiče na raspoloženje i može dovesti do epizoda depresije i ushićenja, što može uticati na nečije zdravlje, produktivnost i odnose. Svetski dan bipolarnog poremećaja obrazuje i promoviše širenje informacija o bipolarnom poremećaju kroz međunarodne napore. 

Neke osobe ne znaju da imaju ovaj poremećaj, a on se uglavnom ispoljava kroz nagle promene raspoloženja. 

1999. godine osnovana je Međunarodna bipolarna fondacija (IBPF) koja od tada istražuje bipolarne poremećaje i pomaže ljudima koji od njih pate. Bipolarni poremećaji su češći nego što mislimo. Ekstremne promene raspoloženja ostaju neprimećene ili se odbacuju kao temperamentni problemi, dok osoba zapravo prolazi kroz talase manije ili depresije. 

 

Živeti sa bipolarnim poremećajem nije lako, ali, po rečima samog Van Goga, „Početak je možda teži od bilo čega drugog, ali budite srca, ispaće sve u redu."

 

5 ČINjENICA O BIPOLARNOM POREMEĆAJU KOJE NISTE ZNALI

Bipolarni poremećaj utiče na svaki aspekt života. Utiče na svaki aspekt života - na poslu, u odnosima, pa čak i u svakodnevnim zadacima kao što su tuširanje ili spavanje, itd.

Bipolarni poremećaj dolazi sa drugim bolestima. Ova bolest utiče na osobu i fizički u obliku grčeva, migrene i metaboličkih poremećaja.

Baš kao i otisci prstiju, ne postoje dva potpuno ista bipolarna poremećaja — dijagnoza se značajno razlikuje, što otežava karakterizaciju bolesti i propisivanje lečenja za nju.

Od toga pate i poznate ličnosti kao što su: Demi Lovato, Meri Lambert, Kanje Vest i Ričard Drajfus...

Uzrok može biti bilo šta - Istraživački tim sa Univerziteta u Mičigenu sproveo je studiju o bipolarnom poremećaju gde su otkrili da se bipolarnom poremećaju ne može dati jedan osnovni uzrok, jer je uglavnom rezultat kombinacije bioloških i faktora sredine.

ZAŠTO JE SVETSKI BIPOLARNI DAN VAŽAN

Podrška je od vitalnog značaja. Jedna od pet osoba koje žive sa bipolarnim poremećajem na kraju povredi sebe ili okonča svoj život. Na Svetski dan bipolarnosti pružamo podršku ovim ljudima u suočavanju sa izazovima ovog stanja i dajemo im nadu u bolje sutra.
Svetski dan bipolarne bolesti daje onima koji žive sa ovom bolešću priliku da se povežu sa drugima sa istim simptomima i dobiju pristup resursima i opcijama lečenja koji mogu da poboljšaju njihove živote.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas