Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
АЛАРМАНТНО

АУТОИМУНО ОБОЉЕЊЕ КОЈЕ НАПАДА СВЕ ВИШЕ МЛАДИХ: Следећих 6 симптома могу да укажу на потенцијално обољење

Аутоимуне болести су у последње време доживеле експанзију, те све све више младих бори са њима

1679046871_shutterstock_1182272578-prorijaza-naslovna.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Једна од најчешћих аутоимуних болести је псоријаза, за коју још увек не постоји лек, те се води као хронично обољење коже. Али, може се добро држати под контролом одређеним медикаментима и стилом живота. Због самог изгледа коже, особе које се суочавају са овом дијагнозом се неретко осећају фрустрирано физички и ментално.

Постоје периоди побољшања када је једва приметна и периоди „акутне“ фазе када долази до већих запаљења и испољавања по телу. Како настаје?

Фото: Схуттерстоцк

Овај поремећај је резултат убрзаног процеса производње ћелија. Уобичајене ћелије коже расту дубоко у кожи и полако се издижу на површину. На крају одумиру и отпадају, а животни циклус им је око месец дана.

Код оболелих, овај циклус је убрзан и може се завршити за само неколико дана. Због тога, ћелије коже немају времена да отпадну, и ова брза прекомерна производња доводи до накупљања ћелија коже и стварају се површине задебљане од мртвих ћелија.

Фото: Схуттерстоцк

Може настати у било којем узрасту, али код већине људи дијагноза се поставља у одраслом добу. Просечна старост је између 15 и 35 година.
На којим местима на телу се најчешће јавља?

- Руке (пре свега лактови);
- Стопала;
- Колена;
- Врат;
- Власиште (и површине по ободима);
 - Лице;
 -Мање уобичајене врсте погађају нокте, уста и подручје око гениталија.
Који су симптоми?

Фото: Схуттерстоцк

- црвене, уздигнуте, упаљене мрље на кожи;
- беличасто-сребрне љуспе или плакови на црвеним мрљама;
- сува кожа која може да пукне и крвари;
- свраб и пецкање око мрља;
- задебљани и деформисани нокти;
 -болни, натечени зглобови
Споменути симптоми се неће манифестовати код сваког појединца. Неки могу имати потпуно другачије манифестације болести ако имају мање уобичајену врсту ового обољења.

Да ли је псоријаза заразна тј. прелазна?

У питању је болест која није ни заразна нити прелазна. Не може се пренети с једне особе на другу. Додиривање псоријатичне лезије оболелог неће узроковати да развијете псоријазу.

Важно је да се информишете о овој болести. Многи људи сматрају да је болест прелазна и плаше се директног контакта и коришћења предмета које користи неко ко има псоријазу.

Који су узроци псоријазе?

Лекарима ни дан данас није јасно шта узрокује ову болест. Међутим, захваљујући деценијским истраживањима, постоји идеја о два кључна фактора: генетика и имунолошки систем.

Код аутоимуних болести организам практично напада самог себе. У случају псоријазе, бела крвна зрнца позната као Т ћелије, грешком нападају ћелије коже.

Како би требало да се храни особа која има псоријазу?

Храна не може да излечи псоријазу, али може да смањи симптоме. Ових пет промена у начину живота могу вам олакшати симптоме:

Ако имате вишак килограма, већ сам губитак тежине може умањити озбиљност стања. Мршављење такође може учинити терапије ефикаснијим. Нејасно је како тежина утиче на псоријазу, али то се често у пракси дешава. Чак и ако ваши симптоми остану непромењени, губитак килограма је увек користан за ваше целокупно здравље.

Фото: Схуттерстоцк

Пре свега смањите унос засићених масти. Оне се налазе у животињским производима – у месу и млечним производима. Повећајте унос немасних протеина који садрже омега-3 масне киселине (лосос, сардине и шкампи). Биљни извори омега-3 укључују орахе, ланене семенке и соју.

Одређена храна узрокује упалу у организму (за више детаља погледајте чланак: Упала и како је регулисати исхраном). Избегавање те хране може умањити израженост симптома псоријазе. Ова храна укључује:

-црвено месо;
-рафинисани шећер;
-прерађена храна;
-млечни производи;
-алкохолна и газирана пића.
Конзумирање алкохола може повећати ризик од разбуктавања болести и зато га треба потпуно избацити из употребе.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas