Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Хроничан стрес се може одразити на кожи: Обратите пажњу на ове симптоме, могу вам указивати да је ваш организам под великим притиском

Тело нам може послати сигнале да нешто не ваља, чак и када ми мислимо другачије

1652988968_koza.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Данас скоро да нема човека који не кубури са мањком времена - густ распоред, прегршт обавеза и константан притисак да ли ћемо стићи да одрадимо све што смо науимили, излажу нас хроничном стресу са којим морамо свакодневно да се носимо. Често се дешава да се толико навикнемо на константан стрес да се саживимо са њим. У тим тренуцима престајемо да мислимо да смо уопште под сталним притиском, али наше тело може слати сигнале да би требало да обратимо више пажње!

Стрес на послу, обавезе код куће, изненадна промена планова, чак и гужва у саобраћају могу пореметити наш ритам. Чак иако мислите да нисте под стресом, на вашој кожи могу се појавити одређени симптоми који вам шаљу сигнал да ипак вашем телу треба одмор и релаксација.

Стрес може довести до себореичног дерматитиса. Управо пораст хормона стреса, кортизола, најчешћи је узрочник овог обољења. Поред тога, појачано лучење хормона стреса може довести до обољевања од акни, екцема, псоријазе или поменуот себороичног дерматитиса.

Прочитајте још: Колико дуго КОФЕИН остаје у нашем организму? Према овоме треба планирати шољицу кафе

„Стална забринутост изазива ослобађање адреналина и других хормона стреса — који временом могу негативно утицати на нашу кожу“, каже позната дерматолошкиња Дорис Деј. „Истраживања показују да дуготрајни стрес потискује имуни систем у свим органима, укључујући нашу кожу. Дерматолог из Мајамија др Џенис Лима-Марибона каже да је кортизол, примарни хормон стреса, главни кривац:

„Нормално, нивои кортизола осцилирају према нашем унутрашњем циркадијалном сату, са вршним нивоима ујутру и најнижим тачкама око поноћи. Када смо под стресом, нивои кортизола су поремећени, што може изазвати акне и погоршати стања као што су екцем, псоријаза и атопијски дерматитис.

Наша кожа, коса и нокти су од најмањег значаја за наш опстанак. Дакле, у тренуцима стреса, вредни витамини и минерали су приоритет за виталне метаболичке процесе нашег тела и производњу хормона стреса. Кожа је спољни барометар онога што се дешава изнутра.  Безнадан тен је најмања од наших брига - такође можемо очекивати више линија и бора. „Стално повишен ниво кортизола је катаболичан за тело."

Бонус видео:

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas