· · Коментари: 0
нега

КОСА може да открије много тога о нашем здрављу: Да ли су вам праменови суви?

Сви желимо неговану косу, али то је много више од спољашњег изгледа

1655472700_woman-3353702_1280.jpg
Фото: пиxабаy

Коса је далеко од пуког изгледа, праменови могу много тога да нам кажу о здрављу. Уколико вам коса више није тако бујна можда се ту крију информације о вашем здрављу.

Опадање косе

Сматра се да просечној особи опадне и око 100 длака током прања косе. Међутим, треба да обратите пажњу уколико то постаје приметније. Постоји стање косе се зове телогени ефлувијум које "види" да коса остаје у фази мировања, а не да улази у следец́у фазу обнове,  тада опада, без развоја новог раста. На ово могу да утичу хормонске промене, догађаји као што су порођај или стрес.

Прочитајте још: Јутарња навика због које се највише гоје жене: Скоро сви праве грешку опасну по здравље

Суви праменови

Сви желимо свиленкасте праменове косе, али понекад разни фактори делују против тога и коса се почиње да се суши.Топлији месеци могу да доведу до сушења праменова косе, што заузврат може да доведе до ломљења. Такође недостаци витамина Е, гвожђа или витамина Ц могу да доведу до ове појаве. Витамин Е је неопходан за здраво власиште јер помаже у производњи себума.

Седа коса

Неки људи почињу раније да седе  од других због породичне историје. Седа коса је често део процеса старења јер фоликули длаке производе мање пигмента. Иако генетика фактор игра велику улогу, стрес такође може да буде узрок.

Перут

Перут је нормална појава и од ње пати велики број људи. Сматра се да перут настаје када скалп убрзано одбацује ц́елије.

БОНУС ВИДЕО

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 


 

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.