Oglas
· · Komentari: 0

Jutarnja navika zbog koje se najviše goje žene: Skoro svi prave grešku opasnu po zdravlje

Kako vi započinjete dan?

1655205552_alan-ko-YJnM4HuKB1A-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Oglas

Skoro svaka odrasla osoba kada ustane iz kreveta odlazi u kuhinju i šoljicu kafe. Mnogi misle da drugačije i ne mogu započeti dan i ovom napitku pridaju veliku važnost... Ali, ispijanje kafe ranim jutrom na prazan želudac višestruko je rizično po zdravlje, što su potvrdile i najnovije studije.

Naime, jedno istraživanje koje je objavljeno u digitalnom izdanju biblioteke Američkog medicinskog nacionalnog instituta da kafa na prazan želudac, ima izuzetno loš uticaj na zdravlje, posebno kod žena. Zašto je to tako?

Nivo hormona kortizola, poznatijeg kao hormona stresa, najviši je ujutru kada se budimo i najniži uveče kada se pripremamo za spavanje.

– Ispijanje kafe rano ujutro, kada je nivo kortizola najviši, remeti hormone u organizmu i narušava cirkadijski ritam. Kortizol loše deluje na ovulaciju, hormonalni balans i kilograme – pojašnjava nutricionista i lekar Karlin Rozenblum za portal PureWow.

Pročitajte još: Negujte KOSU i dok spavate: Stvari na koje morate da obratite pažnju (FOTO)

– Konzumiranje kofeina kada je nivo kortizola najviši podstiče pojačano lučenje kortizola. Iako zasad nije objašnjeno zbog čega se ovo događa, verujemo da ima veze uticaj kafe na određene vitamine i minerale u telu – dodao je  Rozenblum i upozorio:

– Kortizol je kao i svi ostali hormoni nužan za funkcionisanje organizma, ali problem nastaje kada smo neprestano pod stresom i kada ga telo stalno luči. Ovo može da dovede do povećanog nivoa šećera u krvi i do insulinske rezistencije.

Kada unesemo kofein pre doručka, on može povećati nivo želudačne kiseline i prozrokovati probleme sa probavom. Pokušajte da toplu kafu zamenite sa hladnom - hladna kafa je za 70% manje kisela od tople!

Kada bi trebalo popiti jutarnju kafu?

Uvek imajte na umu da je pre prve kafe potrebno da uzmete doručak. Pored toga, nikako nemojte ispijati kafu neposredno nakon obroka. Idealno bi bilo sačekati pola sata ili sat vremena, kako se ne bi remetilo varenje i kako bi se snizio povišen nivo kortizola tokom ustajanja.

Potrudite se da za doručak unesete namirnice bogate kalcijumom poput badema, čia semenki i jogurta koji neutrališu kiselost, savetuje nutricionista Rozenblum.

Bonus video:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas