Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ласерска медицина у служби вашег здавља

Примена ласера у савременој медицини присутна је и такорећи незамењива у бројним областима

1675092431_Foto-Shutterstock-dioptrija.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Примена ласера у савременој медицини присутна је и такорећи незамењива у бројним областима, као што су хирургија, физикална медицина, дерматологија, трауматологија офталмологија, стоматологија, оториноларингологија, гастроентерологија, урологија, гинекологија, кардиологија, неурохирургија, ортопедија. 
У хирургији се користе ласери високе снаге, а његову конкретну примену одређује више параметара: фокус ласерског зрачења, таласна дужина, укупна енергија ласерског зрачења, континуирани или импулсни режим рада. Ови параметри морају бити прецизно одређени у сваком конкретном случају примене у операцијама и другим медицинским третманима.  

Основу за проналажење ласера поставио је Алберт Ајнштајн 1917. године. Теорија је тек пред Други светски рат почела да налази примену, а интензивна истраживања настављена су у послератном периоду. Реч ласер је уствари скраћеница кратког описа његовог дејства на енглеском језику: лигхт аплифицатион бy стимулатед емисион оф радиатион, што у преводу значи - појачање светлости стимулисаном емисијом зрачења. 

Примена у бројним областима медицине

Током последњих педесет година ласери постају све присутнији у дијагностици и лечењу многих болести, највише захваљујући својој брзини и мањом инвазивношћу са високом прецизношћу. То посебно важи за савремену хирургију у којој ласер, као хируршки алат, може дубоко да реже ткиво, ефикасније и мање трауматично у односу на нож. 

Ласер се доста користи у физикалној терапији, најчешће код дегенеративног зглобног и ванзглобног реуматизма, уклањања ожиљака, стања после повреде и успореног зарастања рана и код неких кожних, гинеколошких и уролошких обољења. 

Офталмологија нарочито користи медицинске ласере за оперативне захвате, а једна од најчешћих интервенција је ласерско уклањање диоптрије. Пацијенти са проблемима слабљења вида увелико се одлучују за ову методу јер је брза, поуздана и безболна. Чињеница да више не видите јасно свет око себе и да зато зависите од ношења наочара или сочива, наводи на одлуку да овом методом враћања јасног вида вратите своју ранију слободу покрета и погледа.

Офталмологија и медицински ласери

Савремена офталмологија нуди адекватна решења за корекцију вида, а све прихваћеније решење је ласерско уклањање диоптрије. Два су битна разлога за такву одлуку. Први је разумљива жеља да више не користите сочива или наочаре, који увелико ограничавају ваше покрете. Други разлог који вас мотивише да урадите ласерско уклањање диоптрије је што је ова хируршка интервенција високог степена безбедности, враћа оштрину вида, обавља се амбулантно и даје брз и стабилан резултат. 

Многи још увек настављају да носе наочаре и контактна сочива, навикли су, можда се плаше операције, нису сигурни у крајњи резултат? Преглед код очног лекара даће вам одговоре и предлоге на ваше дилеме и шта је најбоље у вашем случају, тако да коначну одлуку свакако донесите уз консултацију са офталмологом. Након потпуне дијагнозе вашег визуелног система и њему и вама биће јасније да ли је ласерско уклањање диоптрије решење за ваш проблем. 

Оптимална старост пацијента који жели операцију је од 18 до 45 година. До 18 година дете расте, цео организам се мења, а за операцију је неопходан формиран визуелни систем. Особе старије од 45 година по правилу имају проблем са пресбиопијом, или сенилном далековидошћу, која се разликује од других диоптрија јер је последица физиолошког слабљења акомодације у току старења. Тако да особама које су млађе од 45 година након ласерског скидања диоптрије, нису потребне наочаре ни за даљину ни за близину, али ће старијима од 45 година након операције бити потребне наочаре за близину, али не и за даљину.

Сама операција је безболна и траје око 10-15 минута, а утицај ласера на око је свега 30 до 50 секунди. Изводи се у амбуланти и након операције можете и сами отићи кући. Ласерска корекција се скоро увек врши на оба ока. Изузетак су случајеви када другом оку није потребна корекција.

Опоравак је постепен, прве недеље без физичких активности. Траје обично око месец дана и онда се враћате нормалним животним навикама. 

Ласерско уклањање диоптрије и операција вена су све учесталији избор пацијената 

Поред веома присутног проблема са видом, статистика бележи и раст броја људи који имају проширење вена. Од овог обољења крвних судова пати више од тридесет процената светске популације. Обољење је и генетске природе, али и бројних ризика који прате убрзани ритам свакодневног живота и обавеза. 

Погрешно је веровати да су проширене вене више естетски проблем. Тачно је да јесу и то, али последице по здравље могу бити и фаталне, узмите само претњу стварања тромба. Зато је операција вена најбоље решење да избегнете могуће последице.

Медицина је јако напредовала у решавању проблема проширених вена и зато се препоручује лечење а не занемаривање обољења. Ласерска операција вена је минимално инвазивна процедура која се убрзано развија последњих пар деценија. То је једна од најмлађих и најсавременијих метода са више од 90 одсто успеха у лечењу проширених вена у првих годину дана. 

Током оперативног захвата топлота која се ослобађа на врху ласерске сонде изазива промене унутар и у зиду вене, због чега долази до њеног скупљања и затварања протока кроз тај део вене. Операција вена се изводи под локалном анестезијом, траје краће од једног сата и по њеном завршетку пацијент већ може да хода. 

Краткотрајне последице које оставља операција вена су модрице на кожи, мали оток и бол који се успешно сузбија препорученим леком. То траје неколико дана, а око две седмице носи се еластична чарапа преко дана. Препорука су кратке шетње неколико пута дневно до потпуног оздрављења. 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas