Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ОСЕТЉИВА КОЖА ЈЕ ЧЕСТ ПРОБЛЕМ КОД ЖЕНА: Научите како да јој пружите адекватну негу

Преосетљивост коже је као млађа полусестра алергија

1706885198_71474_shutterstock-1520473625_iff.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

На сваки утицај споља: температурни, физички или хемијски јављају се непријатне сензације. Затезање коже, опекотине, перутање коже, црвенило, црвенило, свраб… све ово су појаве са којима се стално борите.

Често се, на пример, јављају када је ветар посебно хладан или након што се умијете. Некада, чини се да симптоми избијају без неког посебног разлога. Такође није битно да ли је ваша кожа масна, сува или комбинована, млада или старија. Према медицинској статистици Италије и Француске, синдром осетљиве коже је изузетно чест. Јавља се код 50-60% жена и 30-40% мушкараца.

Како препознати синдром осетљивости коже?

Укратко речено, преосетљивост коже је као млађа полусестра алергија. Толико су сличне да могу да збуне и да се може догодити да их помешате. Са алергијама, црвенило коже се јавља као одговор на контакт са алергеном; са преосетљивошц́у – често нема црвенила и присутна је само субјективна нелагодност (стезање, пецкање, сувоц́а, пецкање). Такође, код преосетљивости, ово је увек реакција на „нормалне“ компоненте или факторе који код вец́ине људи не изазивају нелагодност. Реакција преосетљивости може бити привремена.

Како се развија преосетљивост коже?

Да би се развила преосетљивост коже мора најпре доћи до повреде баријере коже и поремећаја васкуларне реактивности. Ако се поклопи да су оба ова фактора присутна, синдром осетљиве коже се скоро увек развија као одговор на неки од спољашњих иританата. Кршење баријере коже најчешц́е се добија, на пример, уз сталну употребу агресивне козметике. Прекомерна васкуларна реактивност може бити урођена, али је значајно погоршана претераним сунчањем, гастритисом и другим цревним обољењима, стресом, емоционалним стресом и повишеним крвним притиском.

Које су опасности од преосетљивости коже?

Присуство синдрома преосетљиве коже готово увек значи оштец́ену кожну баријеру, што значи да кожа није у стању да се правилно заштити од агресивних спољашњих фактора. Ако се ово стање продужи, онда постоји висок ризик од развоја различитих кожних обољења, од акни и себороичног дерматитиса до розацее, као и алергијских реакција са упорним црвенилом. Истраживање кинеских научника показало је да људи са преосетљивом кожом много чешц́е развијају различите кожне патологије (нарочито на лицу).

Како неговати преосетљиву кожу?

Најважнија је да почнете да памтите шта је код вас изазвало реакцију и да почнете да избегавате те факторе. 

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas