Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НАУЧНА СТУДИЈА УПОЗОРИЛА: Кућна хемија утиче на развој мозга?

Научна студија која је недавно објављена испитала је могуће штетне ефекте одређених хемикалија, које се обично налазе у производима за домаћинство, на развој ћелија које подржавају мозак.

1712134005_shutterstock_542880400.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Студија, која је користила културе људских ћелија и мишеве, открила је да су хемикалије присутне у дезинфекционим средствима, лепковима и текстилу за намештај потенцијално штетне за олигодендроците, критичне ћелије у развоју мозга.

ШТА ЈЕ ИСТРАЖИВАЊЕ ОТКРИЛО?

Међу идентификованим једињењима била су кватернарна једињења и органофосфати који се обично користе у разним производима за домаћинство. Кватернарна једињења су присутна у дезинфекционим средствима, средствима за дезинфекцију руку и предметима за личну негу, док се органофосфати налазе у текстилу, лепковима и намештају.

Утврђено је да ове хемикалије утичу на сазревање и преживљавање олигодендроцита, који су критични за изоловање неурона и одржавање ефикасне неуронске сигнализације у мозгу.

Истраживање је са колегама спровела Ерин Кон, молекуларни биолог са Универзитета „Кејс Вестерн Ризрв“ у Охају, а објављено је у часопису „Нејчер неуросајенс“.

-Открили смо да су олигодендроцити - али не и друге мождане ћелије - били изненађујуће осетљиви на једињења кватернарног амонијума и органофосфатне успориваче пламена, истакла је Конова.

СТРУЧЊАЦИ ПОЗИВАЈУ НА ОПРЕЗ У ТУМАЧЕЊУ РЕЗУЛТАТА

Иако студија изазива забринутост због потенцијалних неуроразвојних ефеката, стручњаци позивају на опрез у тумачењу резултата, наводећи високе концентрације коришћене у експериментима у поређењу са нормалном изложеношћу људи хемикалијама.

-Питање није да ли је нешто токсично или није, већ да ли је токсично у условима којима ћемо вероватно бити изложени, наглашава Оливер Џонс, хемичар за животну средину са Универзитета РМИТ, који није био укључен у студију.

Међутим, одређене групе, као што су чистачи школа и болница, суочавају се са повећаном изложеношћу овим једињењима због честе употребе индустријских дезинфекционих средстава.

Истраживање утицаја ових хемикалија на здравље добило је замах, посебно током пандемије Ковида-19, са студијама које указују на повећан ниво кватернарних једињења у људском крвотоку.

Ова једињења и органофосфатни успоривачи пламена представљају изазов за научнике због своје структурне разноликости, а све је шири позив да се свеобухватно процене њихови ризици.

-Они би могли да привуку пажњу Стокхолмске конвенције када она оконча борбу против органофлуорина (ПФАС), сугерише Јан Рае, хемичар за животну средину и саветник Програма Уједињених нација за животну средину за хемикалије у животној средини.

(Sputnikportal.rs)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas