Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СРЧАНИ УДАР ИЛИ НАПАД ПАНИКЕ? Ево у чему је главна разлика

Често долази до мешања симптома

1711815414_shutterstock_2216426847.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Често особа која пролази кроз напад панике има утисак да је у питању срчани удар. И због тога страх још више расте. Цака је у томе што се ова два стања заиста манифестују веома слично.

Како изгледа напад панике?

Напади панике се јављају изненада и без очигледног разлога. Трају од неколико секунди до неколико десетина минута и завршавају се осец́ајем олакшања и интензивног умора. Међу симптомима напада панике су убрзан пулс, лупање срца, знојење, дрхтавица, осец́ај гушења, нелагодност у грудима или стомаку, осец́ај несвестице и губитак контроле, таласи врућине или хладноће.

Већина ових симптома јавља се и код срчаног удара.

У чему је главна разлика између напада панике и срчаног удара? 

Напад панике може изазвати оштар бол у пределу срца. Ако снажно удахнете и издахнете, бол се појачава. Исто се дешава ако притиснете руком у пределу груди. Овај бол углавном нестаје у року од највише десет минута.

Са друге стране, код срчаног удара бол, који уопште и не мора да се јави, осец́а се као притисак. Локализован је на средини грудног коша и може се проширити на леву руку, врат и леђа. Интензитет бола се не појачава ако удишете или ако притиснете руком грудни кош. Траје дуже од десет минута или престане па се врати.

Још неколико кључних разлика:

Код напада панике:

  • пецкање по целом телу
  • осећај мучнине, некад и повраћање
  • убрзано или дубоко дисање често претходи нападу панике

Код срчаног удара:

  • пецкање у левој руци
  • нема осећаја мучнине
  • недостатак ваздуха. Ако се успаничите почећете брзо да дишете - а то је симптом напада панике, а не срчаног удара.

Напади панике не изазивају срчане болести, нити болести срца изазивају нападе панике. Ипак, ако осећате ове симптоме, које је често тешко разликовати, обратите се лекару који ће прегледом и анализама са сигурношћу утврдити да ли имате проблеме са здрављем срца. 

Ако осетите бол у грудима који не престаје или одлази и враћа се, што пре се јавите лекару, јер ово може бити знак потенцијалног срчаног удара.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas