Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Доктор Копитовић објашњава: Зашто се јавља ПУШАЧКИ КАШАЉ и како да смањите тегобе

Кашаљ уколико је константан и траје дуже од 3 недеље, сматра се пушачким кашљем.

1669368232_pusacki-kasalj-1.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Праћен је продукцијом секрета, али укључује понекад  и бол у грлу, па чак и отежано дисање и бол у грудима. Разговарали смо са проф. др Иваном Копитовићем, интернистом - пулмологом из Института за плућне болести Војводине - Сремска Каменица да нам одговори шта је узрок пушачког кашља, како можете да га решите и да ли постоји разлог за бригу.

У Србији око трећине одраслих особа конзумира цигарете и друге дуванске производе, а годишње због последица пушења умре око 15.000 људи. Процењује се да ће број пушача да спорије опадати у наредних 5 година, због увођења електронских цигарета. Ипак, процене за 2025. годину су испод очекиваног нивоа, пошто је глобални план био смањење од 30 одсто. У Србији свака трећа одрасла особа пуши, а додатно је још 21% изложено дуванском диму, па се сматрају пасивним пушачима.  У једном истраживању из 2008. године на укупном броју студената пушача, удео младића је 40.3 %, а остатак од 59,7 % чине девојке. Охрабрује чињеница да је последњих 15 година стопа број пушачау Србији опала са 50 на 37 одсто пушача, што је значајно смањење – наводи проф. др Копитовић.

Фото: А.Стевановић

Да ли сваки пушач кашље и које могу бити последице пушачког кашља?

Не кашље сваки пушач, поготово не млађа особа или особа која је тек почела да пуши. Уколико је кашаљ константан, хронични и траје дуже од 3 недеље (јавља се обично у јутарњим часовима) сматра се пушачким кашљем. Кашаљ пушача садржи секрет који због облагања гласница често бива удружен са измењеним гласом. 

Фото: Пропомуцил промо

Иако је кашаљ чест проблем код пушача, не мора увек да буде ‚‚пушачки‚‚.Кашаљ може да буде компликован код пушача, нарочито ако се уочи неки нови узрочник кашља, што може бити и опасно као што је то било нпр. у случају вируса ковида. Инфекција ЦОВИД-19 је имала за један од честих симптома управо кашаљ, који је код неких особа спорије исчезавао. Ако вам кашаљ траје 3 и више недеља, или ако искашљавате крв, одмах се обратите вашем лекару. Пушење негативно утиче на сваки наш орган у телу, доказано узрокује многе болести и повећава смртност. С обзиром на инхалацијски пут примене, пушење ће имати најтеже последице управо на дисајни систем, доводећи до хроничног бронхитиса, хроничне опструктивне болести плућа (ХОБП), повећања склоности ка инфекцијама дисајних путева

 

У неким случајевима може бити и знак малигне болести плућа – посебно ако пушите или сте некада били пушач – каже проф. др Копитовић.

Шта узрокује пушачки кашаљ  и које могу бити последице пушачког кашља?

Хемикалије које удишете током пушења могу изазвати упалу и промене у вашим дисајним путевима. Пушење оштећује мале длачице (цилије) које облажу васе дисајне путеве и помажу да се они одрже чистим. Тада дисајни путеви због иритације дуванским димом производе више секрета него иначе, а кашаљ је природан рефлекс да се тај секрет избаци из организма. Пушачки кашаљ може да буде привремена реакција на пушење која се брзо повлачи када не пушите. Али то може бити и први знак ХОБП-а, уз недостатак даха који се временом погоршава. Не може се потпуно излечити, али се симптоми могу контролисати.

Муколитици су препарати који могу помоћи у чишћењу бронхија и плућа. За мене је препорука број један ПропоМуцил® за пушаче јер представља јединствену комбинацију прополиса богатог полифенолима и Н-ацетилцистеина, који удружено имају узајамно појачавајући (синергистички) ефекат на елиминацију секрета, а уз додатак меда, те екстракта белог слеза, јагорчевине и нане, доприноси регенерацији дисајног епитела и оздрављењу респираторног тракта. Пропомуцил® чисти бронхије, дисајне путеве и олакшава дисање, додатно помаже у искашљавању шлајма и смањењу надражаја на кашаљ. Као препорука број 1, ПропоМуцил® за пушаче у свакодневној примени је добра заштита дисајних путева, нарочито код активних пушача и особа које остављају пушење – на крају саветује проф. др Иван Копитовић.

Ипак, проф. др Копитовић каже да је најбоља ствар коју можете да урадите за себе је да престанете да пушите. Обично се по престанку пушења у почетку се чак и погоршава кашаљ, јер се “чисте” плућа од секрета, али у року од месец до два, кашаљ на крају може потпуно престати. Ако не престанете да пушите  у потпуности, смањење количине цигарета такође може помоћи да се смањују тегобе везане за кашаљ. 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas