Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта да радите кад кашаљ једноставно неће да прође? Савет пулмолога Доц. др Виолете Коларов

Кашаљ је одбрамбени механизам за чишц́ење дисајних путева, међутим уколико траје дуже може значајно да ремети свакодневно функционисање и да утиче на квалитет живота

1680622489_shutterstock_1682469652.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Кашаљ је један од најчешц́их разлога долазака пацијената код лекара на примарном нивоу здравствене заштите односно у Домове здравља, али и у болничке установе.

Кашаљ се код одраслих особа дефинише као хроничан уколико траје дуже од 8 недеља. Постоји више разлога за хронични кашаљ, али је један од најчешћих вишегодишње пушење цигарета.

О пушачком кашљу смо разговарали са Доц. др Виолетом Коларов, пулмологом из Института за плућне болести Сремска Каменица.

Пушачи свој кашаљ који је понекад присутан и годинама, а најизраженији у јутарњим сатима уз избацивање густог секрета, сматрају „нормалним“ пратиоцем своје лоше навике- пушења и не придају му важност, те се не јављају лекару.

Међутим, хронични кашаљ може бити први симптом хроничне опструктивне плуц́не болести (ХОБП), која настаје најчешће као последица пушења и једна је од водећих узрока обољевања у целом свету. Уколико се развије хронична опструктивна болест плућа која се карактерише сужењем дисајних путева, тада се осим кашља јавља и отежано дисање, брзо замарање, лоша толеранција физичког напора, честа погоршања и инфекције дисајних путева.

Доц. др Виолета Коларов

Осим што пушење може изазвати ХОБП, због токсичних материја и катрана који се налазе у дуванском диму, конзумирање цигарета је главни фактор ризика и за настанак карцинома плуц́а који је један од водећих узрока умирања у целом свету. Мој савет, а свакако и најбољи начин да се смањи ризик од настанка и ХОБП и карцинома плуц́а је престанак пушења, каже Доц. др Коларов.

Некима је лако, међутим великој већини је веома тешко да прекину лошу навику као што је пушење. Уколико сте пушач или је неко вама близак пушач, треба обратити пажњу и јавити се лекару уколико су присутни неки од следећих симптома:

-кашаљ који траје дуже од 8 недеља, а понекад месецима и годинама уз јутарње искашљавање

-кашаљ који мења свој карактер

-отежано дисање, осећај звиждања приликом дисања

-лоша толеранција физичког напора

-промуклост

-честе респираторне инфекције

-појава крви у испљувку

Уколико имате неки од наведених симптома, обавезно се јавите свом изабраном лекару или пулмологу, саветује Доц. др В. Коларов.

Фото: промо

Иако је најбољи савет престанак пушења, постоје и неки природни производи који помажу у смањењу и отклањању кашља, као што су мед и поједине биљке. Лекови, производи који растварају густ секрет и олакшавају искашљај називају се муколитици и могу помоћи у чишћењу бронхијалног стабла и плућа.

За мене је препорука број један ПропоМуцил® за пушаче јер представља јединствену комбинацију прополиса богатог полифенолима и Н-ацетилцистеина, који удружено помажу елиминацију секрета, а додатак меда, те екстракта белог слеза, јагорчевине и нане доприносе здрављу дисајних путева. Пропомуцил® за пушаче чисти бронхије, дисајне путеве и олакшава дисање, додатно помаже у искашљавању секрета и смањењу надражаја, па олакшава пушачки кашаљ. ПропоМуцил® за пушаче у свакодневној примени добра је заштита дисајних путева како код активних пушача, тако и код особа које остављају пушење – на крају саветује Доц. др Виолета Коларов.
 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas