Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Мучи вас кашаљ који дуго траје? Савет доктора пулмолога када је време да се обратите лекару

Кашаљ је један од најчешћих симптома уопште и главни симптом болести дисајних путева

1708944373_shutterstock_575462794.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Кашаљ сам по себи није болест, али ако се често јавља, дуго траје, омета свакодневно функционисање и сан, удружен је са другим симптомима обољења респираторног система и утиче на квалитет живота, треба га адекватно проценити и уколико је могуће, лечити узрочно. Разговарали смо овој теми са др Александром Тепавцем, пнеумофтизиологом-онкологом из Новог Сада.

Кашаљ је одбрамбени, заштитни рефлексни механизам који обезбеђује чишћење дисајних путева, помаже избацивање секрета, иританаса, штетних честица и страних тела из дисајних путева.

Немојте узимати антибиотике на своју руку, поготово за акутни кашаљ. У питању је кашаљ који се најчешће јавља код вирусних инфекција горњих и доњих дисајних путева, траје до око 3 недеље и најчешће спонтано пролази. Употреба антибиотика у тим ситуацијама је потпуно погрешна, нарочито њихова самоиницијативна употреба. Употреба антибиотика има своје оправдање једино ако дође до бактеријске суперинфекције – саветује др Тепавац.

Хронични кашаљ је најчешће изазван пушењем, а код непушача га изазивају различита плућна и ван плућна обољења, сливање секрета из горњих дисајних путева и друго.

У основи сваког упалног процеса јесте стварање секрета, у већој или мањој количини, тако да је и примарни циљ сваке терапије његова разградња и што лакша елиминација. У таквим ситуацијама кашаљ је користан јер тада треба избацити секрет из дисајних путева и спречити његово сливање и задржавање у доњим дисајним путевима – разјашњава др Тепавац.

Фото: Промо

За разлику од продуктивног, сув, надражајни кашаљ нема за циљ искашљавање секрета из дисајних путева, може бити изразито упоран, иритантан и тежак за лечење. Најчешће се јавља као последица прехладе и вирусних инфекција. Представља један од најчешћих разлога за јављање лекару и тражење медицинске помоћи јер омета свакодневне животне активности и утиче на квалитет живота.

Лекови који се користе у лечењу кашља се деле у две велике групе: антитусици – лекови који се користе за сузбијање сувог надражејног кашља и експекторанси и муколитици који се користе за лакше искашљавање прекомерно створеног секрета код болесника који имају продуктиван кашаљ.

Прополис, пчелињи производ је природни препарат који има противупално и инхибиторно дејство на одређене изазиваче упалних процеса горњих дисајних путева. Поред локалног ефекта, он такође побољшава општи имунитет. Посебност прополиса је што бактерије на њега не стварају отпорност и што нема штетних попратних појава. Активност прополиса зависи од количине полифенола, који су одговорни за његово антимикробно деловање против вируса, бактерија и гљивица. Што је већи проценат полифенола, снажнија је ефикасност прополиса.

Др Александар Тепавац

PropoMucil® је препарат који садржи природни антимикробни лек, прополис богат полифенолима, заједно са природним Н-аетилцистеином и идеалан је код особа које мучи секрет у дисајним путевима. Има двоструки ефекат, разалаже секрет те на тај начин олакшава његово искашљавање, а уједно има снажно антимикробно, противупално и антиоксидативно деловање. PropoMucil® је препарат који је природан, ефикасан, безбедан и за употребу. Брзо, лако и директно разлаже секрет у дисајним путевима, смањује осећај "запушености", олакшава дисање и помаже да се спрече нове инфекције. За мене је препорука број 1 PropoMucil®, за све које мучи шлајм у једној кесици дневно – на крају препоручује др Тепавац.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas