Oglas
· · Komentari: 0
pažnja

Simptomi TOPLOTNOG UDARA: Evo šta treba prvo da uradite ako ih primetite

Letnji toplotni talasi povećavaju rizik od toplotnog udara

1658230809_profimedia-0625206403.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Kako toplotni talasi postaju sve češći i intenzivniji, rizik od toplotnog udara nastavlja da raste.

Toplotni udar ima rane znakove upozorenja. Ako ih brzo primetite to može da pomogne u sprečavanju razvoja ozbiljnijih komplikacija. Toplotni udar nastaje kada telo nije u stanju da se znoji kako bi se ohladilo. Kako temperatura raste, koža postaje suva, a otkucaji srca počinju da rastu. 

Pročitajte još: Muči vas alergija na AMBROZIJU? Poznata doktorka otkriva najbolje rešenje ovog problema bez neželjenih efekata

Početni simptomi toplotne iscrpljenosti uključuju:

  • grčevi u mišićima
  • opšti umor
  • glavobolja
  • vrtoglavica
  • osećaj onesvešćivanja
  • mučnina

Teški simptomi koji ukazuju na toplotni udar uključuju: bledu, crvenu ili suvu kožu, dezorjentisanost, probleme sa hodanjem, povraćanje, ubrzan rad srca, ubrzano disanje, nesvesticu.

Kako lečiti toplotni udar i kada tražiti pomoć?

Ako se jave najozbiljniji simptomi, ubrzan rad srca, konfuzija, napadi ili nesvestica, preporučuje se da se odmah potraži medicinska pomoć. Takođe kada vi ili neko drugi počne da pokazuje znakove toplotnog udara, prvo što treba da uradite je da njih ili sebe sklonite sa vrućine, najbolje je da to bude klimatizovana prostorija.

Pročitajte još: Kako da prepoznate potencijalnog samoubicu? Pogledajte najčešće uzroke koji dovode do ovog čina i tragičnog ishoda

Od pomoći mogu da budu vlažni peškiri ili led. Nanesite ih na ključna područja, kao što su pazusi, leđa i vrat.

U zavisnosti od težine toplotnog udara, oporavak može da potraje nekoliko dana. Važno je da pijete puno hladne tečnosti na vrućini,  posebno ako radite na vrućini ili vežbate duže od sat vremena. Takođe preporučuje se da se izbegava alkohol, kao i slatka pića na vrućini jer to dovodi do dehidratacije zbog prevelikog gubitka vode, piše Healthline.

BONUS VIDEO

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas