Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

Спавате мање од пет сати дневно? Ево шта се тада догађа са вашим имунитетом

Сан игра кључну улогу у нашем здрављу

1646658139_spavanje.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Један од мање познатих утицаја сна је како он утиче на имуни систем, који је одговоран за борбу против инфекција.

Прочитајте још: Зашто су СОКОВИ ЗЕЛЕНЕ БОЈЕ посебно здрави? Узмите ово поврће

Квалитетан сан може много да допринесе одржавању имунолошког система јаким и здравим. Лош сан, с друге стране, може бити штетан за имунолошки систем, чинећи вас склонијим да се разболите.

Истраживања процењују да спавање пет сати или мање по ноћи повећава ризик од угрожености здравља за 15 процената. Разумевање везе између сна и здравља имунитета је од суштинског значаја.

Током будног времена наш мозак и тело користе специјалне хемијске гласнике познате као неуротрансмитери за „комуникацију“, слање информације од нервног система до имунолошког система (и остатка тела).. Када особа има лош квалитет сна или не спава довољно, биће направљено мање молекула неуротрансмитера. То значи да многе телесне функције, укључујући и имунолошки систем, неће радити оптимално.

 Спавање помаже да се попуне „залихе ових хемикалија“

Док спавамо, наша тела производе више белих крвних зрнаца и цитокина, који делују као гласници имуног система и помажу у борби против инфекција и болести. Лош сан, стога, узрокује смањење код оба ова бораца против инфекције, доводећи здравље у опасност. Ако сте изложени обичној прехлади или грипу, студије су откриле да лош квалитет сна и краће трајање сна у недељама које су претходиле тој изложености могу повећати вероватноћу да ћете га добити.

Прочитајте још: Пет НАМИРНИЦА које можете да једете пре спавања како бисте побољшали ЗДРАВ САН

„Недостатак сна чини особу подложнијим обичној прехлади“, потврђује Викторија Глас, доктор медицине и медицински истраживач, преноси Реал Симпле.

Сан је још важнији када сте болесни

Са друге стране, добар сан док сте заправо болесни може помоћи у одржавању здраве везе између вашег имунолошког система и циклуса спавања. Сан може да помогне вашем телу да се брже опорави.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas