Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Ваздушно оружје

Како је плинкинг заживео у Европи? (ВИДЕО)

Преламајући ваздушни пиштољ Свис Армс М Фире са додатим скелетизованим кундаком или без њега, по повољној цени идеално је оружје Д категорије за рекреативно пуцање

1617276423_vazdusni.jpg
ваздусни - фото: Жељко Кнежевић
Oglas

Либерални закони о оружју и муницији у САД омогућили су Американцима поседовање великог броја различитог оружја, од ваздушног, малокалибарског, ловачког, једнометног или полуаутомтског, све до специјализованих пушака за далекометно стрељаштво.  

Прочитајте још: Џентлменски начин решавања сукоба стигао до Олимпијаде

\

Уз пиштољ се испоручује и црни скелетизовани демонтажни кундак, који се додатно монтира и претвара га у кратку ваздушну пушку, фото: Жељко Кнежевић

Амерички љубитељи оружја пре више деценија осмислили су нови вид рекреативног пуцања из ваздушних пиштоља и пушака у празне конзерве, а касније и пластичне флаше напуњене водом (ради равнотеже). Европљани су увек били другачијег сензибилитета и радије су из ваздушног оружја пуцали на стрелиштима у мете. 

Рекреативно пуцање из ваздушних пиштоља.

Како је оружарска индустрија напредовала, све је више фабрика производило ваздушно оружје од нових материјала и на усавршенијим машинама. Већа продукција и мањи трошкови израде смањили су цене ваздушних пушака и пиштоља. Све више стрелаца у Европи опробало се у плинкингу, најпре у двориштима својих кућа, а потом и на отвореним стрелиштима уз спровођење безбедносних процедура. 

Швајцарски пиштољ-карабин Свис Армс М Фире је интересантно конципирано оружје, калибра 4,5 мм, које у основној замисли чини ваздушни пиштољ преламајуће цеви. Уз пиштољ се испоручује и црни скелетизовани демонтажни кундак, који се додатно монтира, претварајући га у кратку ваздушну пушку - ваздушни карабин. 

Монтажа кундака се обавља брзо и лако, по "бајонет" систему. Потребно је само предњи спојни део кундака убацити у одговарајући отвор на пиштољу и окренути га за 90 степени, чиме се добија компактан чврст ваздушни карабин.

Отежано преламање ради пуњења, због кратке цеви, снажне браве и јаке опруге клипа, фото: Жељко Кнежевић

Ово оружје дужине цеви 170 мм, укупне дужине пиштоља 285 мм, а карабина 724 мм и масе 1.341 г (пиштољ), односно 1.736 г (карабин), има енергију на устима цеви испод 7,5 џула и почетну брзину диаболо оловног метка око 160 м/с. Тиме оно спада у категорију оружја Д, за чију куповину је потребна само лична карта без обавезе пријаве у МУП. 

Детаљним разгледањем модела М Фире уочили смо сасвим солидне механичке нишане опремљене зеленим (напред) и црвеним (назад) оптик влакнима. Задњи потпуно подесиви нишан има правоугаони зарез и поравнањем три јарке тачке врло брзо се налази циљ у њему. Сигурна механичка кочница попречног крос болт типа смештена је изнад и иза обарача - на правом месту, доступном и десноруким и леворуким стрелцима. 

Пуцали смо из Модела М Фире једоручним и дворучним хватом, као и са монтираним кундаком, а утисци присутних били су да је ово озбиљна машина, фото: Жељко Кнежевић

Обарач има једно-колени ход и изузетно је фини за оружје овог ценовног разреда. Због кратке цеви, снажне браве цеви и јаке опруге клипа, конструктори су овај пиштољ-карабин снабдели скидајућим Моцк (лажним) компензатором, који олакшава преламање цеви и напињање оружја. Због чврстине браве, чак је потребан благи иницијални ударац дланом по компензатору, како би језичак браве омогућио ослобађање цеви. Даље преламање цеви тече глатко, све до краја - до тачке напињања клипа опруге. 

Скидајући моцк (лажни) компензатор, фото: Жељко Кнежевић

Ко не жели да пуца са компензатором може га једноставним повлачењем напред скинуту са оружја. Пуцали смо из М Фире једноручним и дворучним хватом, као и са монтираним кундаком и резултат осликава коментар присутног стрелца: ово је баш озбиљна машина!  

Прочитајте још:  Да ли су реалне тврдње да је малокалибарским пиштољима ОДЗВОНИЛО?

М Фире на устима цеви има енергију испод 7,5 џула и почетну брзину диаболо оловног метка око 160 м/с, што га сврстава у категорију оружја Д,  фото: Жељко Кнежевић

За почетно и рекреативно пуцање из пушке и пиштоља калибра 4,5 мм, топло препоручујемо ово оружје, јер су нас уске групе погодака на мети баш изненадили. За непуних 10.000 динара, добијате истовремено ваздушну пушку и ваздушни пиштољ. 

Влада Митровић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas