Oglas
· · Komentari: 0
Vazdušno oružje

Kako je plinking zaživeo u Evropi? (VIDEO)

Prelamajući vazdušni pištolj Svis Arms M Fire sa dodatim skeletizovanim kundakom ili bez njega, po povoljnoj ceni idealno je oružje D kategorije za rekreativno pucanje

1617276423_vazdusni.jpg
vazdusni - foto: Željko Knežević
Oglas

Liberalni zakoni o oružju i municiji u SAD omogućili su Amerikancima posedovanje velikog broja različitog oružja, od vazdušnog, malokalibarskog, lovačkog, jednometnog ili poluautomtskog, sve do specijalizovanih pušaka za dalekometno streljaštvo.  

Pročitajte još: Džentlmenski način rešavanja sukoba stigao do Olimpijade

\

Uz pištolj se isporučuje i crni skeletizovani demontažni kundak, koji se dodatno montira i pretvara ga u kratku vazdušnu pušku, foto: Željko Knežević

Američki ljubitelji oružja pre više decenija osmislili su novi vid rekreativnog pucanja iz vazdušnih pištolja i pušaka u prazne konzerve, a kasnije i plastične flaše napunjene vodom (radi ravnoteže). Evropljani su uvek bili drugačijeg senzibiliteta i radije su iz vazdušnog oružja pucali na strelištima u mete. 

Rekreativno pucanje iz vazdušnih pištolja.

Kako je oružarska industrija napredovala, sve je više fabrika proizvodilo vazdušno oružje od novih materijala i na usavršenijim mašinama. Veća produkcija i manji troškovi izrade smanjili su cene vazdušnih pušaka i pištolja. Sve više strelaca u Evropi oprobalo se u plinkingu, najpre u dvorištima svojih kuća, a potom i na otvorenim strelištima uz sprovođenje bezbednosnih procedura. 

Švajcarski pištolj-karabin Svis Arms M Fire je interesantno koncipirano oružje, kalibra 4,5 mm, koje u osnovnoj zamisli čini vazdušni pištolj prelamajuće cevi. Uz pištolj se isporučuje i crni skeletizovani demontažni kundak, koji se dodatno montira, pretvarajući ga u kratku vazdušnu pušku - vazdušni karabin. 

Montaža kundaka se obavlja brzo i lako, po "bajonet" sistemu. Potrebno je samo prednji spojni deo kundaka ubaciti u odgovarajući otvor na pištolju i okrenuti ga za 90 stepeni, čime se dobija kompaktan čvrst vazdušni karabin.

Otežano prelamanje radi punjenja, zbog kratke cevi, snažne brave i jake opruge klipa, foto: Željko Knežević

Ovo oružje dužine cevi 170 mm, ukupne dužine pištolja 285 mm, a karabina 724 mm i mase 1.341 g (pištolj), odnosno 1.736 g (karabin), ima energiju na ustima cevi ispod 7,5 džula i početnu brzinu diabolo olovnog metka oko 160 m/s. Time ono spada u kategoriju oružja D, za čiju kupovinu je potrebna samo lična karta bez obaveze prijave u MUP. 

Detaljnim razgledanjem modela M Fire uočili smo sasvim solidne mehaničke nišane opremljene zelenim (napred) i crvenim (nazad) optik vlaknima. Zadnji potpuno podesivi nišan ima pravougaoni zarez i poravnanjem tri jarke tačke vrlo brzo se nalazi cilj u njemu. Sigurna mehanička kočnica poprečnog kros bolt tipa smeštena je iznad i iza obarača - na pravom mestu, dostupnom i desnorukim i levorukim strelcima. 

Pucali smo iz Modela M Fire jedoručnim i dvoručnim hvatom, kao i sa montiranim kundakom, a utisci prisutnih bili su da je ovo ozbiljna mašina, foto: Željko Knežević

Obarač ima jedno-koleni hod i izuzetno je fini za oružje ovog cenovnog razreda. Zbog kratke cevi, snažne brave cevi i jake opruge klipa, konstruktori su ovaj pištolj-karabin snabdeli skidajućim Mock (lažnim) kompenzatorom, koji olakšava prelamanje cevi i napinjanje oružja. Zbog čvrstine brave, čak je potreban blagi inicijalni udarac dlanom po kompenzatoru, kako bi jezičak brave omogućio oslobađanje cevi. Dalje prelamanje cevi teče glatko, sve do kraja - do tačke napinjanja klipa opruge. 

Skidajući mock (lažni) kompenzator, foto: Željko Knežević

Ko ne želi da puca sa kompenzatorom može ga jednostavnim povlačenjem napred skinutu sa oružja. Pucali smo iz M Fire jednoručnim i dvoručnim hvatom, kao i sa montiranim kundakom i rezultat oslikava komentar prisutnog strelca: ovo je baš ozbiljna mašina!  

Pročitajte još:  Da li su realne tvrdnje da je malokalibarskim pištoljima ODZVONILO?

M Fire na ustima cevi ima energiju ispod 7,5 džula i početnu brzinu diabolo olovnog metka oko 160 m/s, što ga svrstava u kategoriju oružja D,  foto: Željko Knežević

Za početno i rekreativno pucanje iz puške i pištolja kalibra 4,5 mm, toplo preporučujemo ovo oružje, jer su nas uske grupe pogodaka na meti baš iznenadili. Za nepunih 10.000 dinara, dobijate istovremeno vazdušnu pušku i vazdušni pištolj. 

Vlada Mitrović 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas