· · Коментари: 0
Тест муниције 10 мм Ауто

Како је ПОЛИМЕРСКИ Глок у моћном калибру НАДМАШИО потпуно ЧЕЛИЧНЕ пиштоље (ФОТО)

Желећи да испробамо сопствене могућности, али и да проверимо како је и зашто фабрика из Аустрије успела оно што претходници нису, уприличили смо упоредни тест Глока 20 и З10

1601671954_10-Auto.jpg
10-Ауто - фото: Милан Милановић

Уочи сваког тестирања краткоцевних “тешкаша”, с одређеном дозом резерве се припремамо да на ватреној линији искушамо сопствене лимите. Иако постоје прави монструми од метака (попут .460 и .500 СВ Магнум, .454 Цасул, 50 Ацтион Еxпрес...), још увек опрезно испаљујемо сваки хитац виших полазних брзина и осталих пропратних ефеката.  

Прочитајте још: Једноставно перфектан (ФОТО)

Глок 20 је оружје већих габарита, али складне препознатљиве линије, фото: “Глок”

Прилично ретко смо тестирали пиштоље у калибру 10 мм Ауто, делом зато што их у Србији и нема нарочито много (осим домаћег З10), а превладавао је и став да ће временом тај метак лагано прекрити вео заборава. Насупрот очекивањима, ипак је опстао до данашњег дана и још увек изнова налази поклонике.  

Рађање Брен Тена 

Раних осамдесетих година прошлог века у Сједињеним Америчким Државама су суверено владали ДА револвери калибра .38/.357, као и тамошња икона међу пиштољима Колт М1911 .45 АЦП. Полако су на сцену ступале и “чудесне деветке”, а један од највећих ауторитета у области оружја и муниције Џеф Купер је пласирао идеју како би се у једном решењу могло објединити више проверених својстава.  

Рукохват домаћег пиштоља у калибру 10 мм Ауто је далеко од удобног, али то је можда и најмањи проблем, фото: Милан Милановић

Што се тиче карактеристика оружја које би испаљивало нови метак, искристалисала се идеја да ће на све захтеве одговорити полуаутоматски пиштољ габарита Колта М1911, израђен потпуно од челика, са по могућности СА/ДА окидањем. Фирма “Дорнаус анд Диксон” је ускоро развила пиштољ назван Брен Тен, који је био налик увећаном ЧЗ75. 

Службено оружје ФБИ 

Познати улични обрачун ФБИ агената с разбојницима у Мајамију 1986. године је шокирао Америку и отворио могућност “службене употребе” метка 10 мм Ауто. Када се поставило питање адекватне опремљености представника закона, наметнут је компромис да се као ново наоружање агената Бироа усвоји Смит-Весон Модел 1076 у калибру 10x25 мм. Нови пиштољ је наизглед био заиста изванредан - од врхунског нерђајућег челика, дуге цеви и нишанске линије, окидача двоструке акције, подесивих нишана, визуелно допадљиве силуете и добро пласираних команди. Изгледало је је да се у оружарству појавило нешто изузетно перспективно, али... 

После почетног привикавања, ергономија Глока 20 омогућава врло пријатно гађање, фото: Милан Милановић

Многобројне мане 

Убрзо су на видело избили недостаци, почев од периодичних оштећења пиштоља “на задужењу” код ФБИ агената, па све до суочавања с чињеницом да сразмерно мали број корисника може с успехом да контролише трзај после опаљења и прецизно пласира наредни хитац.  

Осим тога, изјаловила се и основна Куперова идеја да се добије пиштољ који може да упути зрно масе 200 грејна полазном брзином од 1.200 стопа у секунди, јер је корисник пре и после тога морао да “тегли” читавих килограм и по (колика је маса напуњеног пиштоља Модел 1076). Ни варијација названа Модел 1026 се није боље показала, као ни конкурентски Колт Делта Елит, Стар Мегастар, Брен Тен, те наш крагујевачки З10 из раних деведесетих.  

Глок прихвата изазов 

Почетни оптимизам је брзо прерастао у скепсу, снажну “десетку” је заменио редуковани метак истог пречника зрна .40 СВ, а деловало је како ће временом сви произвођачи одустати од пиштоља у калибру 10 мм Ауто. Међутим, аустријски “Глок” не би био најуспешнија фабрика планетарног ранга када не би с успехом прихватила изазов на ком су многи “поломили зубе”.  

Када се 1991. године појавио њихов Модел 20, многи верзирани стручњаци су сумњичаво вртели главом, сумњајући да ће се полимерски рам изборити с снажном муницијом. Супротно очекивањима, управо се он показао као најбоља конструкција у том калибру и опстао је (додуше, у лимитираној употреби) већ четврт века.  

Вишеструка повратна опруга осетно смањује трзај пиштоља, што је једна од најбољих карактеристика, фото: Милан Милановић

У складу с својим реномеом, једнако поуздано функционише и с пуњењима пуне снаге, али и с редукованим ФБИ лајт лаборацијама, што је похвално само за себе. Како је развојни тим с дужном пажњом водио рачуна о свим детаљима, систем вишеструке повратне опруге апсорбује одређени део пренете енергије, као и добро уклопљен склоп масивне навлаке и забрављујуће површине. 

Поређење са З10 

Цев Глока 20 има дебље зидове и класично ожлебљење, фото: Милан Милановић

Желећи да “из прве руке” проверимо како је и зашто фабрика из Аустрије успела оно што претходници нису - “ставили смо у ринг” домаћи З10 и Глок 20 из четврте генерације, користећи ППУ муницију с зрнима ФПЈ и ЈХП масе 170, 180 и 190 грејна. “Заставин” пиштољ нам је добро познат од самог настанка, као и његово својство да после веће количине испаљене муниције поједини примерци имају проблема с поузданошћу и функцијом појединих делова. Истини за вољу, ни много скупљи модели из фабрика већег реномеа се нису прославили у истим условима, јер је муниција 10 мм Ауто врло захтевно “погонско гориво”.  

Недостатак З10 је првенствено ергономија, јер не баш најсрећније одабран угао рукохвата и лоше профилисане корице отежавају стабилан прихват оружја. С друге стране, иако је Глок 20 поприлично габаритан пиштољ - чак и стрелци врло ситних шака и танких прстију могу дворучним хватом да заузму довољно добар став за гађање. Интересантно, цев је на овом моделу израђена класичним жлебљењем а не полигонално као што је уобичајено.  

Када се појавио на нашем тржишту, очекивали смо да моћни З10 надмаши поједине претходне “Заставине” моделе, фото: Милан Милановић

На први поглед, она делује робусније од осталих у овом калибру, а и остатак конструкције одише снагом и чврстином. Капацитет оквира од 15 метака улива самопоуздање кориснику, иако је за решавање било које проблематичне ситуације довољно тек пар њих, а знајући балистичка својства 10 мм Ауто - неретко је и један једини “оверкилл”.  

У опитном тунелу 

С обзиром да је у опитном тунелу плафон прилично низак, очекивали смо застрашујући акустички ефекат већ после првих опаљених хитаца. Међутим, учесници теста су били сагласни да је опаљење метка 10 мм Ауто из Глока 20 “права песма” у поређењу с (рецимо) муницијом .357 СИГ из Глока 32 приликом једног од ранијих тестова. Укупан баланс пиштоља се знатно мења када је оквир напуњен свим мецима, па је тежиште позиционирано баш у најснажнијој отпорној тачки шаке стрелца и оружје се без проблема одржава у нишанској линији.  

Лаборација са зрном ФПЈ масе 11 грама је забележила почетну брзину од скоро 350 метара у секунди, а група погодака на мети удаљеној 20 метара је била тек нешто већа од 60 мм, што је у рангу такмичарског оружја. Посебно истичемо да је 9 од 15 метака у првој серији практично проширило једну рупу пречника 25x30 мм, а такво “штампање” погодака је врло тешко остварити било којом комбинацијом метка и полуаутоматског пиштоља.  

Вертикални одскок Глока 

Док је искусни оружар испаљивао прве серије метака, посматрајући процес са стране приметили смо и једну карактеристику Глока у овом калибру. Приметан је вертикални отклон пиштоља после опаљења и ако се погледом фокусирамо на предњи део оружја у том циклусу - јасно се може видети одложено повратно кретање навлаке када зрно напусти цев, а предњи део пиштоља реактивно “одскочи”. Наравно, приликом употребе оваквог оружја можете заборавити на “поливање” мете серијом хитаца, “дублове” и све остале акробације на које смо навикли користећи најчешће пиштоље калибра 9 мм Пара. 

Како су стрелци средње и старије генерације на нашим просторима стасавали су уз популарни “тетејац”, те им је било лакше да се навикну на типично одвајање сваког појединачог опаљења.

 Извађена ЈХП зрна после испаљивања у свежњеве мокре хартије, фото: Милан Милановић

Није спорно како поређење Глока 20 и Заставе З10 у крајњој мери и није праведно, због потенцијала аустријског произвођача. Иако су развојно конципирани у исто време, крагујевачки пиштољ је већ у почетној фази нашег тестирања исказао карактеристични недостатак деформације осовине повратне опруге после неколико серија испаљене муниције. Из предострожности смо наставили тест користећи само Глок и сви учесници теста су били импресионирани како је овај “пластиканер” удобан за руковање и поред чињенице да се користи врло снажна муниција. 

Популаран лов пиштољем у САД 

Американци имају прилично другачије прописе у односу на нас, па је код њих лов краткоцевним оружјем популаран, тако да су вешти стрелци управо калибром 10 мм Ауто из пиштоља Глок 20, после прикрадања, успевали да одстреле крупне животиње, најчешће једним поготком с даљине од неколико десетина метара.

Капацитет оквира од 15 метака 10 мм Ауто ствара утисак велике моћи корисника, фото: “Глок”

Спољна балистика метка омогућава пласирање врло прецизних хитаца и преко даљина од 50 метара, што је могуће остварити једино још и револверима у магнум калибрима, а испаљено зрно на тој дистанци задржава довољно енергије у ловне сврхе. 

Прочитајте још: Калибар "45" купују сви, али знају да га користе само ОВИ људи

Конструкторски тим аустријске фабрике је циљано предимензионирао свој пиштољ Г20, фото: Милан Милановић

Генерално узевши, ово је изванредна комбинација оружје-метак за одређене намене. Наравно, није прикладна за кориснике слабије физичке конституције, почетнике, ИПСЦ и сличне спортске дисциплине, као ни за службено оружје припадника безбедносних служби. Али, стрелац који воли да у рукама има моћну “справу” и осећај моћи - тешко ће одолети да не испроба овај пиштољ, заиста великог потенцијала.  

Милан Милановић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.