Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Антифони

Уши ће вам бити захвалне, ако користите ОВО (ФОТО)

За који год облик средстава за заштиту слуха да се одлучите, знајте да је далеко бољи него одсуство било какве заштите.

1600938269_antifoni.jpg
антифони - фото: архива “Калибра”
Oglas

Један од најважнијих делова помоћне опреме код спортске употребе ватреног оружја су антифони. На жалост, средства за заштиту слуха су, управо, онај део опреме којем многи стрелци не посвећују дужну пажњу. 

Прочитајте још: Прецизна мерења УМАЊУЈУ грешку на мети (ФОТО)

Ово је поготово карактеристично за ловце. Јасно, у лову је врло битно задржати способност да се чују и веома тихи звуци, па сами ловци, барем донекле, имају оправдање зашто избегавају употребу антифона. Међутим, с развојем технологије, изговора је све мање, чак и за ову популацију.  

Како пронаћи праву меру 

Средства за заштиту слуха су обавезан део опреме ИПСЦ стрелаца, фото: архива “Калибра”

Најприступачнија средства су најобичнији сунђерасти чепићи. Лако су доступни и могу се наћи на оделењу са алатом у практично свим тржним центрима. Њихова највећа предност је у ниској цени и високој ефикасности. Управо ниска цена омогућава чак и заборавним стрелцима да купе већу количину ових чепића и да их онда “стратешки” распореде по џеповима и торбама које носе на стрелиште. На тај начин неће бити ускраћени за заштиту слуха приликом употребе ватреног оружја. 

Овај, као и слични системи, има и неколико мана. Прво, могу бити неудобни појединим корисницима. Истина, временом је могуће навићи се на страно тело утрпано у ушни канал. 

Анатомски чепићи за уши 

Наредни проблем је у отежаној вербалној комуникацији приликом њихове употребе. То значи често скидање антифона, што за последицу може да има њихово уништавање или губљење. Опционо, мораћете да вичете, попут чувеног наредника за обуку из филма “Фулл Метал Јацкет”. Као што смо рекли, низак ниво механичке отпорности је, такође, једна од мана. 

Сунђерасти чепићи су најјефтинији и најприступачнији облик заштите, фото: Н. Трифуновић

У релативно скорије време се јавила “варијација на тему” тог производа. У питању је иста пенаста маса, али обликована према ушној шкољци корисника. На жалост, доступност на нашем тржишту је прилично ограничена. Предност у односу на претходно решење је у знатно већој удобности и бољој редукцији буке. Пошто се израђују у лабораторији, цена је пре неколико година била превисока, па би то била и највећа мана. 

На тржиште су избачени и тзв. китови који вам омогућавају да сами направите своје чепиће. Тако добијате одличну заштиту, рађену “по мери”, а и цена је прихватљива, односно нешто изнад 10 долара. Истина је да овако урађени антифони нису баш у рангу лабораторијских, али и цена им је драстично мања. Амерички произвођач противбучних уређаја “Хауард Лејт” на тржиште је избацио посебно згодан тип антифона где су сунђерасти чепићи (три различита типа) спојени преко пластичног држача. Систем је врло згодан, јефтин, удобан за коришћење и изузетно ефикасан. 

Широко распрострањени 

Наредни систем су гумени антифони. Многима који су служили војску вероватно су најпознатији они коришћени у комбинацији с ручним бацачем ракета 64 мм М-80, односно “Зољи”. Данас је тај тип заштите широко доступан и могу се наћи, као и претходно описани чепићи за уши, на оделењима са алатом. Наравно, како време протиче, изналазе се нова, ефикаснија решења. Ови антифони су често спојени конопчићем. На овај начин се отежава могућност њиховог губљења, што је, свакако, добра ствар.  

Пелтор X4 А је одличан модел, мале масе и прихватљиве цене. Одликује га висок степен заштите слуха, фото: “Пелтор”

Један од практичних трикова за ношења ових антифона је везивање за закачку на јакни која служи за качење на чивилук. На тај начин ћете увек имати заштиту када кренете пут стрелишта, а у случају да нису у употреби нећете их изгубити. Подразумева се да је у питању јакна коју носите на стрелиште. Предност овог типа антифона је у ниској цени и широкој доступности. Ниво пригушења буке је пристојан, те топло препоручујемо поседовање овог типа антифона у резерви.  

Уколико само повремено присуствујете или учествујете у гађању из ватреног оружја, ово може бити право решење за вас. Али овај систем има и своје мане. Прва је да имате страно тело у уху, што може бити непријатно за поједине стрелце. Друга мана је знатно озбиљнија. Могуће је да зачепите ушне канале потиснутим церуменом који се природно лучи у уху. Временом је могуће да у потпуности зачепите ухо. У том случају ће бити неопходна докторска интервенција, односно испирање уха... 

Пуна редукција 

Да озбиљне фирме озбиљно размишљају, пример је чувеног произвођача “Шур Фајер”. Ова компанија је код нас најпознатија по висококвалитетним батеријским лампама, иако се баве и неким другим пословима. Један од тих других послова су средства за заштиту слуха. У ту групу можемо убројати и њихове пригушиваче пуцња. У овом случају, у питању је серија производа под називом “Соник Дифендерс”. У продаји су модели са ознакама од ЕП3 до ЕП10.  

Леигхт НРР 25 представља занимљив избор, фото: Н. Трифуновић

Заједничко за све њих је врло висок степен редукције амбијенталне буке, који се креће од 24 до 30 Дб, што се може сматрати изузетним успехом. Поједини модели имају такозване филтере-чепиће који омогућавају пролазак дела звука, тако да је олакшана конверзација, али је штетни ниво буке ублажен. Када се поменути филтери затворе, добијамо пуну редукцију.  

Сјајно решење које пружа пун комфор при коришћењу, а захваљујући дизајну спречавају испадање, чак и при жестоким физичким активностима. Цена им је од 13 до 20 долара, што је врло повољно за пружени квалитет. Засад једина мана је што их још нема на нашем тржишту. 

Висок ниво комфора 

Вероватно најзаступљенији облик заштите слуха је помоћу антифона-слушалица. Израђују се у два облика. Први су традиционални, пасивни антифони који се најчешће и виђају код нас. Могуће је видети моделе који су развијени за спотске стрелце, као и оне који се користе као део ХТЗ опреме. И овде се може наћи за свакога по нешто. Мањи и лакши модели обично имају ниво редукције од око 20+ дБ, док они већи уобичајено редукују буку од 28 до 30 дБ. Предност ових типова је у лакој доступности и солидним перформансама. 

На неким стрелиштима коришћење антифона је обавезно, а не само препоручљиво, фото: архива “Калибра”

Треба истаћи да ниво заштите код већине јефтинијих модела није на нивоу као код најобичнијих чепића. У ствари, често је значајно мањи. Даље, уколико их користимо приликом гађања из пушке, могуће је да изолованост уха буде компромитована због контакта с кундаком. То за последицу има слабију заштиту слуха. Такође, поједини модели нису у потпуности компатибилни ни са употребом заштитних наочара, што је обавезан део опреме у појединим стрељачким дисциплинама.  

Али, у последње време и ту долази до промена на боље: 3М Пелторов модел X4 А представља праву малу револуцију. Уз малу масу и димензије пружа врло висок ниво заштите од 33 Дб, као и добар комфор, чак и при гађању с пушком. 

Експлозија не грми! 

Нешто слично је и са електронским антифонима-слушалицама. Ово је врло савремен облик заштите. Са спољне стране се налазе микрофони који купе амбијенталне звуке и преносе их до корисника. Ниво јачине звука се лако регулише спољашњим потенциометром. Уколико дође до опалења из ватреног оружја, електронски чип моментално искључује звучнике или поништава буку, тако да је стрелац поштеђен гласног пуцња.  

Међутим, и код ових уређаја важи златно правило: “Колико пара-толико музике”. Јефтинији модели имају врло спор одзив микрофона и “одсецање” од спољашњих звукова је, иако краткотрајно, прилично заморно када се дешава нон-стоп, што је уобичајено на стрелишту. Разговор и слични корисни звуци су извитоперени и не звуче природно. Такође, потенциометар има врло мали опсег регулације. 

Иако не спадају у најбоља средства за заштиту слуха, гумени антифони заслужују своје место под сунцем, фото: Н. Трифуновић

С друге стране, квалитетни модели су потпуно другачија прича. Амбијентални тонови звуче природније, потенциометар ради како треба, а микрофони у комбинацији с појачивачем и звучницима су у стању да нам омогуће да јасно чујемо и оно што, иначе, не бисмо били у стању да региструјемо. Сам пуцањ је могуће чути, али утишан да не представља опасност по слух. Чак се стиче утисак да антифони боље раде при већој буци! 

Недавно смо испробали 3М Пелтор модел ЦомТац XПИ који нас је оставио без речи. Приликом обуке са експлозивним пуњењима намењеним за насилно отварање врата (тзв. бреацхинг), сви корисници поменутог типа антифона су имали утисак да је детонација експлозивног пуњења од 40 грама пентрита звучала тише него опаљење из Глока 17! Ако узмете у обзир да је удаљеност од пуњења, по маси и снази приближног пуњењу ручне бомбе М-75, износила 3 до 4 м, ово је, заиста, фантастичан резултат.  

Прочитајте још: Да ли монтаже за оптички нишан морају да буду скупље од просечног карабина?

Поменути модел има могућност повезивања с радио уређајем, што је од додатног значаја за припаднике специјалних војно-полицијских антитерористичких тимова. Највећа мана им је висока цена, као и чињеница да могу код појединих корисника да ометају нишањење приликом гађања из пушке. 

Ефикасан мешанац 

Сурефире Сониц Дефендерс, модел ЕП 10 је одличан облик заштите. Није ни чудо што су врло популарни међу стрелцима широм света, фото: Н. Трифуновић

Најреволуционарније средство за заштиту слуха долази из фирме под називом “СенсГард”. У питању је једноставан, јефтин и ефикасан производ који је у стању да заштити слух, али истовремено и да нам омогући комуникацију. А све то без употребе електронских компонената и батерија! ЗЕМ је уређај који је на први поглед могуће назвати мешанцем између сунђерастих чепића и наглавних слушалица. Али, ту престаје свака сличност. Две коморе које су спојене у облику слушалица раде независно једна од друге. 

За разлику од традиционалних средстава заштите која блокирају улазак звука, ЗЕМ га, у ствари, усмерава од уха. Звучно изоловане коморе, практично, представљају наставак ушних канала и формирају вакуум који одвлачи штетне звуке од осетљивих делова уха. Коморе које су причвршћене на ушне чепиће апсорбују и поништавају контузујуће звучне таласе, као што је пуцањ. 

Два типа изолованих комора  

Принцип рада СенсГарда, фото: “СенсГард”

Дужина ЗЕМ комора је дизајнирана тако да буде најефикаснија у средњем распону звучних фреквенција. Постоје два типа комора, с редукцијом звука од 26 или 31 дБ и пружају заштиту на свим фреквенцијама. ЗЕМ нам омогућава неелектрично поништавање буке и ударног звучног таласа. Редукција је равномерно распоређена, док је обичан говор могуће чути готово несметано и без дисторзије. Ове слушалице су лагане, могу да се преклопе, а и јефтине су (око 30 долара). 

Прочитајте још: Апсолутно неуништив! Ругер Секјурити Сикс након испаљених милион и по метака остао неоштећен

За који год облик да се одлучите, знајте да је далеко бољи од - ничега. Чак ће и приручна средства, попут филтера за цигарете, чепића од памучне вате или испаљених чаура, одрадити посао боље него незаштићене уши.

СенсГард представља радикално нов приступ старом проблему. У сваком случају, технологија обећава, фото: “СенсГард”

То ће вам посведочити плејаде наглувих стрелаца које су, својевремено, с гнушањем одбијали употребу средстава званих антифони. И зато пут под ноге до прве продавнице оружја и ловачке опреме. Ваше уши ће вам бити захвалне! 

Нинослав ТРИФУНОВИЋ 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas