· · Коментари: 0
Тест ножева

Оштрицом на смртоносну аветињску мрежу (ФОТО)

Уз опуштање на осунчаној плажи, нису ретки они који пожеле да боравак учине занимљивијим уз мало подводних активности

1593505448_ronilacki.jpg
ронилацки - фото: Драган Шапоњић

Нож је свакако један од најстаријих и несумњиво најуниверзалнији алат за који знамо. Повећавајући ефикасност људског рада и човекове индивидуалне способности,  нож секроз историју  показао као есенцијалан део опреме у померању граница и освајању нових простора То ни данас није битно другачије. Док у ово доба године већина нас размишља о одмору на морској обали, не би требало заборавити на "тихог пратиоца" са сечивом. 

Прочитајте још: Да ли ћемо пожелети ножеве који не сијају у тами као Фродов “Стинг” када нагрну Орци?

Плажа је граница између два света, а сваки зарон је и даље мала авантура. Без обзира да ли се бавите техничким роњењем (са боцама), подводним риболовом или једноставно разгледате подморје користећи маску и дисаљку, елементарна опрезност налаже да уз себе имате нож. Одвојити шкољку од подлоге, "исчачкати" хоботницу, усмртити рибу која се копрца на харпуну - све су то очекивани задаци за ронилачки нож. Изван воде, на чамцу, то је чишћење улова, припрема мамаца, сечење струне и конопаца.

"Спајдерков" пар за поморско окружење, фото: Драган Шапоњић

За копно и море

На копну нож ће послужити за обраду хране, уситњавање потпале за роштиљ, сечење састојака за салату. Међутим, далеко најважнија улога ронилачког ножа је ваша лична безбедност. Не, нож вас неће заштити од напада ајкуле или јата баракуда, барем не у већој мери од онога колико би вас ловачки нож одбранио од тигра или чопора вукова. Али, буквално вам може спасити живот у ситуацији да се нађете у тзв. "аветињској мрежи".

Аветињске мреже су делови рибарске опреме који су изгубљени на мору или у приобаљу и плутају ношени морским струјама и ветром. Веома их је тешко уочити, а представљају смртоносну замку за рибе, медузе али и неопрезне рониоце. Нарочито су угрожени подводни риболовци који најчешће роне сами, па не могу рачунати на помоћ партнера. Мреже се праве од веома отпорног, жилавог материјала који је скоро немогуће покидати рукама, па је сечиво у таквој ситуацији једина нада за онога ко се упетља у замку од финог најлона.

У "транспортном моду", фото: Драган Шапоњић

Представљамо три различито конципирана ножа са сличном наменом. Коришћени су при подводном риболову, сноркелингу, припреми хране и за уобичајене, свакодневне послове током двонедељног боравка на мору, али и у класичним континенталним условима након тога. 

Лаган, спретан и ефикасан

Спајдерко Фиш Хантер Х1 је чистокрвни ронилачки нож, намењен првенствено подводним риболовцима. Сечиво је симетрично, плитко конкавно брушено са израженим централним ребром и финим, издуженим врхом за максималну пробојност. Материјал је нерђајући челик Х-1, високо отпоран на агресиван утицај слане воде, али са слабијим механичким својствима, па му држање оштрине није јача страна. Зато је оштрица назубљена тако да ефикасније сече фиброзне материјале. Са горње стране, леђа сечива нису наоштрена, али се то може једноставно урадити ако сматрате да вам је под водом од користи танка двосеклица. Основна намена Фишх Хантера је да са што мање напора, прође кроз танке кости лобање и убодом у централни нервни систем усмрти рибу погођену подводном пушком. 

Погодни за обраду улова, фото: Драган Шапоњић

Јер, крупни примерци могу да изненаде својом снагом, а у агонији у стању су да око рониоца обмотају канап којим је харпун везан за пушку. Нож је ту да реши ове проблеме. Дршка је начињена од фибергласом ојачаног најлона (тзв. ФРН), довољно велика и удобна да пружи сигуран хват. Површинска текстура је од призми нагнутих у две осе, што спречава клизање мокрих шака и рукавица. Чврста, полимерска футрола нож поуздано држи фрикцијом, а копча за качење је лака и једноставно обликована ("Спајдерков" патентирани Г-цлип).

Сечива за подводне активности

Озбиљне алатке, фото: Драган Шапоњић

Ножем се лако рукује, сјајно се показао у сечењу мреже и конопаца, а назубљена ошрица је одлична за скидање крљушти са рибе, отварање утробе и сечење поврћа. И то је отприлике све. Меко, танко сечиво са геометријом холлоw гринд двосеклице, није добро за сечење дрвета, а фини танак врх се лако деформише, без обзира да ли сте испод воде уболи крупну крабу или покушали да одвојите шкољку од стене. Фисх Хунтер би требало да посматрате као бацк уп оружје. Лаган, спретан и ефикасан, али прилично ограничене намене, погодан пре свега за подводне риболовце и рониоце на дах. 

Првенствено борбени нож 

Екстрема Ратио Кол Мошин Компакт потпуно је другачије конципиран. Ово је пре свега снажан, мали борбени нож, коме је употреба под водом од секундарног значаја. Италијанска компанија има два модела намењена рониоцима (Ултрамарине и ДИЦОК), али се у пракси често дешава да се и други модели користе у поморском окружењу. Уосталом, материјал за сечиво је код свих исти, нерђајући челик бохлер Н690 окаљен на 58 ХрЦ са додатним заштитним премазом, дебео 6,3 мм, што у одређеним ситуацијама под водом постаје предност, нарочито када се сечиво користи као полуга. 

На усадник пуне дебљине (фулл танг) навучена је дршка од релативно меког полимера форпрене потпуно глатке површине, али са обликом који уз грубе избочине откривеног танга на леђима, пружа врло сигуран хват. Штитник је интегралан, двострани са отвором за провлачење конопца, који је такође писутан и на извученом репу усадника на крају дршке.

Уз све разлике, формат је сличан, фото: Драган Шапоњић

Сечиво има асиметричан облик са дугом лажном оштрицом читавом дужином леђа. Футрола је веома робусна, израђена од полимера и са дебелим зидовима и правоуганом формом делује попут фиоке. Систем за ношење може се поставити у три положаја према жељи корисника. Баланс ножа је померен уназад, тежиште је дубоко у шаци, па прецизни потези нису проблем упркос помало незграпној појави. Поред добрих механичких особина, материјал сечива показао се као потпуно неосетљив на морску воду. Иако се препоручује да се после боравка у мору ножеви исперу слатком водом, након неколико дана игнорисања овог упутства,

Уочљива разлика у дебљини, фото: Драган Шапоњић

Кол Мошхин је једину промену на челику имао на осигурачу система за качење футроле. И код припреме дрвета за роштиљ добро се држао али је због двостраног штитника био склон иритирајућем качењу код сечења мреже. Далеко лакши, назубљени Спајдерко је био приметно ефикаснији у резању конопаца. На кухињској дасци за сечење хране, резултат је био практично изједначен за све учеснике. Овај нож је добро подносио нешто грубље коришћење (али не и непажљиво) и иако му је тактичка намена основна, показао се као врло употребљиво решење за већину подводних активности. Ако тражите јак, компактан нож који ћете користити на копну, мору и чамцу, размислите о набавци овог модела. 

Практичан фолдер

Спајдерко Пасифик Салт представља једини преклопни нож на тесту. Класична конструкција са лок бак бравом, добро одмерене димензије, мала маса и танка појава, чине га правим избором за нож који ће бити са вама све време. У води и под водом, на чамцу, на плажи" Облик оштрице је карактеристичан за "Спајдерко" - издужени лист са донекле модификованим врхом који га чини снажнијим. Коришћен је Х-1 челик јапанског произвођача "Миодо Фоундри" са азотом као легирајућим елементом уместо угљеника, што му даје изузетну отпорност на корозивно дејство слане воде. Али, упркос називној тврдоћи од 57 ХрЦ држање оштрице ипак не може да се пореди са уобичајеним перформансама "Спајдеркових" фолдера. Добра страна је то што је оштрење лако и брзо.

Практични и универзални, фото: Драган Шапоњић

Сам нож је лак и спретан, тако да не смета и не привлачи пажњу када се носи закачен за руб шортса за купање. Снажна шнала допушта безбедно ношење на било ком делу опреме, од БЦД ронилачког прслука, преко кутије са прибором за пецање, па до џепа лаганих летњих панталона. У случају потребе, ножем се лако манипулише једном руком, а као алатка сасвим је употребљив у свим ситуацијама када вам затреба сечиво. Величина је сасвим довољна за обављање задатака какви се најчешће постављају пред ножеве ове намене. Наравно, као код сваког фолдера треба бити опрезан по питању бочног оптерећења, нарочито у зони осовине сечива. Брушење је у тзв. сабре маниру, нешто ниже од половине висине сечива, што такође представља уступак по питању геометрије да би се добио робуснији нож.

Прочитајте још: Постоји више начина да се побринете за могуће посекотине, али ОВАЈ комплет је закон

Од овог фолдера не очекујте да у потпуности замени фиксни нож под водом или на чамцу, али свакако му је велика предност што је при руци у сваком моменту, а употреба се не ограничава само на водено окружење. Ипак, основна намена му јесте да сече и не кородира, па уколико се бавите рафтингом, риболовом, роњењем или вам једноставно треба практичан нож који неће зарђати у агресивној средини, погледајте понуду у оквиру "Спајдеркове" серије Салт, сигурно ћете пронаћи нешто за своје потребе.

Одличан трио, фото: Драган Шапоњић

Изабрали смо по један лаган и један робустан фиксни нож, као и преклопни модел за поморско окружење и преставили њихове добре стране али и мањкавости.

Драган ШАПОЊИЋ 

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.