· · Коментари: 0
Преживљавање

Шума је пуна биљне масе, али НИЈЕ СВЕ ГОРИВО (ФОТО)

Супротно заводљивим филмским причама о сналажењу у природи, није лако запалити ватру која ће пружити елементарни комфор, светлост, топао оброк и психолошки подстицај да превладате препреке

1607424966_radni-nozevi.jpg
радни-нозеви - фото: Нинослав Трифуновић

Да би добили ватру, потребно је да обезбедимо три услова: гориво, кисеоник и довољно високу температуру за паљења горива. Обезбеђивање горива за ватру може да буде изненађујуће захтеван посао. Притом, не мислимо само на услове ниске температуре и високе потрошње већ на пуно различитих послова које треба обавити да би се слабашна искра разгорела. 

Прочитајте још: Незаобилазан део опреме љубитеља боравка у природи (ФОТО)

Сечива за рад са дрветом, слева удесно:  Каресуандо Галтен, УТК С-4М, СРК, Кизер Салиент и тестера Силки Покетбој, фото: Драган Шапоњић

Најчешће гориво за ватру је биљна маса. Суву траву, пузавице или тање гранчице можете начупати и сакупити ручно, наломити ногама или рукама, али у једном тренутку сигурно ће вам затребати алатка са употребљивим сечивом. Скидање влажне коре да бисте допрли до сувих слојева лако запаљивог камбијума, израда танких љуски од годинама сушеног дрвета тврдог као кост, скраћивање, сечење  и цепање дебљих грана, стругање да би се добили “увојци” подкорног ткива за прихватање варнице, па чак и прављење варнице са “фирестеел” штапићем, све је то посао за нож.  

Ножеви за припрему ватре 

Уз сву слободу који имате при избору ове алатке, ипак би требало да обратите пажњу на неке практичне аспекте. На пример величина сечива требало би да се креће између 8 и 20 цм, од сечива се очекује задовољавајуће држање оштрине, а његова геометрија мора да омогући добру контролу у материјалу и ефикасно сечење.

Моћно сечиво за тежак рад, фото: Драган Шапоњић

Код тврдог материјала као што је дрво, удобна дршка има веома значајну улогу пре свега због безбедности, јер радови око ватре обично трају дуже, напорнији су и то може довести до замора, губитка контроле и повреде. А онда се ствари додатно закомпликују…  

Одличан за грубе радове 

Кизер Салиент је нож са највећим сечивом међу представљеним моделима, потпуно је испунио очекивања. Добра термичка обрада карбонског челика допушта грубље руковање и рад са већим комадима дрвета. Волео бих да дршка нема оно наглашено удубљење за кажипрст (вероватно је реч о наслеђу са борбених модела), али све остало је веома коректно.

Кизер Салиент је добар избор за рад с дрветом, фото: Драган Шапоњић

У замаху је могуће пресећи пар центиметара дебелу сирову грану, а ни дељање сувих комада и израда љуски нису проблем. Кјудекс футрола и снажна конструкција чине га подесним за грубље радове што га уз приступачну цену препоручује као добру инвестицију.  

Каресуандо Галтен по основној намени представља ловачки нож, али као и сви нордијски модели одлично ће послужити и за припрему ватре. Сечиво је добрих пропорција, брушено у сканди маниру и израђено од шведског нерђајућег челика 12Ц27.

Каресуандо Галтен је типичан северњачки нож, фото: Драган Шапоњић

Класичан изглед и природни материјали су првенствено естетски квалитет, али изузетно удобна дршка у комбинацији дрво-кост је била најбоља на тесту. Мала маса, сигурна дубока футрола без копчања и универзалност су одлична препорука за било какву активност у природи.  

Проверено радно сечиво 

Колд Стил СРК је после више деценија у каталогу чувене компаније, стекао звање класике у категорији службених радних ножева. Ипак, трослојни ламинат од релативно меко окаљеног нерђајућег челика, на конкавно брушеном сечиву до половине висине није најсрећније решење за рад у тврдом дрвету. Добре стране овог ножа су врло удобна дршка, лако одржавање, оптимална величина и чврста футрола.  

Класичан службени радни нож Колд Стил СРК, фото: Драган Шапоњић

Брз губитак оштрине делимично се надокнади лаким оштрењем, чак и приручним средствима, тако да је СРК и даље практичан модел, иако бих се пре одлучио за неку од верзија у алатним челицима као што су С3В или А-2. Код овог модела, део цене свакако одлази на славно име и чињеницу да је службени нож, на квалификационом курсу за легендарне “морнаричке фоке”.  

Утика УТК С-4М може да се посматра као јефтинија алтернатива Есе ножевима са којих је “позајмљено”… па, скоро све. У ствари, “Утика” је компанија са вековном традицијом која војницима и фармерима нуди проверена радна сечива. Због тога су нож доказаног дизајна израдили од нешто јефтинијих (али и даље квалитетних) материјала и добили сјајан однос цене и квалитета, барем када је реч о камперским ножевима.  

Утика је одличан радни нож, фото: Драган Шапоњић

Амерички угљенични челик 1095, равно брушено сечиво финиширано као огледало, конструкција са усадником пуне дужине (фулл-танг) и једноставна али удобна дршка су предности овог модела. Футрола од кјудекса је мало “набуџена” додацима као што је фирестеел штапић са гребачем за паљење ватре, уграђеним једноставним оштрачем од волфрам-карбида и комадом падобранског конопца у камуфлажном дезену. Свеједно, УТК С-4М можете користити са пуним поверењем јер је одлично осмишљен. 

Силки Покетбој 170 представља екстремно употребљив део опреме, нарочито када је реч о припреми дрвета за ватру. Због ефиксаности зуба средњег формата прозвана је “мали џин” јер за само пар минута може да пресече стабло скоро двоструко дебље од њене дужине. Слики тестере имају врло сигурну кочницу, удобну, неклизајућу дршку од тврде гуме и чврсту транспортну кутију/футролу која се може закачити на појас или ранац. 

Због ефиксаности зуба средњег формата Слики тестера је прозвана  “мали џин”, јер за само пар минута може да пресече стабло скоро двоструко дебље од њене дужине , фото: Драган Шапоњић

Прочитајте још:  Шта ронилачки нож чини посебним и какви се задаци стављају пред њега? (ФОТО)

Сечива у футролама у транспортном стању, фото: Драган Шапоњић

У комбинацији са мањим ножем, ова преклопна тестера чини комплет са којим “нема зиме” ни при дужем непланираном боравку у природи. Силкy је иначе познат по дугом држању оштрине тако да су потребе за одржавањем сведене на минимум. Дефинитивно заслужује место у ранцу сваког аутдорс ентузијасте.  

Драган Шапоњић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.