· · Komentari: 0
Preživljavanje

Šuma je puna biljne mase, ali NIJE SVE GORIVO (FOTO)

Suprotno zavodljivim filmskim pričama o snalaženju u prirodi, nije lako zapaliti vatru koja će pružiti elementarni komfor, svetlost, topao obrok i psihološki podsticaj da prevladate prepreke

1607424966_radni-nozevi.jpg
radni-nozevi - foto: Ninoslav Trifunović

Da bi dobili vatru, potrebno je da obezbedimo tri uslova: gorivo, kiseonik i dovoljno visoku temperaturu za paljenja goriva. Obezbeđivanje goriva za vatru može da bude iznenađujuće zahtevan posao. Pritom, ne mislimo samo na uslove niske temperature i visoke potrošnje već na puno različitih poslova koje treba obaviti da bi se slabašna iskra razgorela. 

Pročitajte još: Nezaobilazan deo opreme ljubitelja boravka u prirodi (FOTO)

Sečiva za rad sa drvetom, sleva udesno:  Karesuando Galten, UTK S-4M, SRK, Kizer Salient i testera Silki Poketboj, foto: Dragan Šaponjić

Najčešće gorivo za vatru je biljna masa. Suvu travu, puzavice ili tanje grančice možete načupati i sakupiti ručno, nalomiti nogama ili rukama, ali u jednom trenutku sigurno će vam zatrebati alatka sa upotrebljivim sečivom. Skidanje vlažne kore da biste doprli do suvih slojeva lako zapaljivog kambijuma, izrada tankih ljuski od godinama sušenog drveta tvrdog kao kost, skraćivanje, sečenje  i cepanje debljih grana, struganje da bi se dobili “uvojci” podkornog tkiva za prihvatanje varnice, pa čak i pravljenje varnice sa “firesteel” štapićem, sve je to posao za nož.  

Noževi za pripremu vatre 

Uz svu slobodu koji imate pri izboru ove alatke, ipak bi trebalo da obratite pažnju na neke praktične aspekte. Na primer veličina sečiva trebalo bi da se kreće između 8 i 20 cm, od sečiva se očekuje zadovoljavajuće držanje oštrine, a njegova geometrija mora da omogući dobru kontrolu u materijalu i efikasno sečenje.

Moćno sečivo za težak rad, foto: Dragan Šaponjić

Kod tvrdog materijala kao što je drvo, udobna drška ima veoma značajnu ulogu pre svega zbog bezbednosti, jer radovi oko vatre obično traju duže, naporniji su i to može dovesti do zamora, gubitka kontrole i povrede. A onda se stvari dodatno zakomplikuju…  

Odličan za grube radove 

Kizer Salient je nož sa najvećim sečivom među predstavljenim modelima, potpuno je ispunio očekivanja. Dobra termička obrada karbonskog čelika dopušta grublje rukovanje i rad sa većim komadima drveta. Voleo bih da drška nema ono naglašeno udubljenje za kažiprst (verovatno je reč o nasleđu sa borbenih modela), ali sve ostalo je veoma korektno.

Kizer Salient je dobar izbor za rad s drvetom, foto: Dragan Šaponjić

U zamahu je moguće preseći par centimetara debelu sirovu granu, a ni deljanje suvih komada i izrada ljuski nisu problem. Kjudeks futrola i snažna konstrukcija čine ga podesnim za grublje radove što ga uz pristupačnu cenu preporučuje kao dobru investiciju.  

Karesuando Galten po osnovnoj nameni predstavlja lovački nož, ali kao i svi nordijski modeli odlično će poslužiti i za pripremu vatre. Sečivo je dobrih proporcija, brušeno u skandi maniru i izrađeno od švedskog nerđajućeg čelika 12C27.

Karesuando Galten je tipičan severnjački nož, foto: Dragan Šaponjić

Klasičan izgled i prirodni materijali su prvenstveno estetski kvalitet, ali izuzetno udobna drška u kombinaciji drvo-kost je bila najbolja na testu. Mala masa, sigurna duboka futrola bez kopčanja i univerzalnost su odlična preporuka za bilo kakvu aktivnost u prirodi.  

Provereno radno sečivo 

Kold Stil SRK je posle više decenija u katalogu čuvene kompanije, stekao zvanje klasike u kategoriji službenih radnih noževa. Ipak, troslojni laminat od relativno meko okaljenog nerđajućeg čelika, na konkavno brušenom sečivu do polovine visine nije najsrećnije rešenje za rad u tvrdom drvetu. Dobre strane ovog noža su vrlo udobna drška, lako održavanje, optimalna veličina i čvrsta futrola.  

Klasičan službeni radni nož Kold Stil SRK, foto: Dragan Šaponjić

Brz gubitak oštrine delimično se nadoknadi lakim oštrenjem, čak i priručnim sredstvima, tako da je SRK i dalje praktičan model, iako bih se pre odlučio za neku od verzija u alatnim čelicima kao što su S3V ili A-2. Kod ovog modela, deo cene svakako odlazi na slavno ime i činjenicu da je službeni nož, na kvalifikacionom kursu za legendarne “mornaričke foke”.  

Utika UTK S-4M može da se posmatra kao jeftinija alternativa Ese noževima sa kojih je “pozajmljeno”… pa, skoro sve. U stvari, “Utika” je kompanija sa vekovnom tradicijom koja vojnicima i farmerima nudi proverena radna sečiva. Zbog toga su nož dokazanog dizajna izradili od nešto jeftinijih (ali i dalje kvalitetnih) materijala i dobili sjajan odnos cene i kvaliteta, barem kada je reč o kamperskim noževima.  

Utika je odličan radni nož, foto: Dragan Šaponjić

Američki ugljenični čelik 1095, ravno brušeno sečivo finiširano kao ogledalo, konstrukcija sa usadnikom pune dužine (full-tang) i jednostavna ali udobna drška su prednosti ovog modela. Futrola od kjudeksa je malo “nabudžena” dodacima kao što je firesteel štapić sa grebačem za paljenje vatre, ugrađenim jednostavnim oštračem od volfram-karbida i komadom padobranskog konopca u kamuflažnom dezenu. Svejedno, UTK S-4M možete koristiti sa punim poverenjem jer je odlično osmišljen. 

Silki Poketboj 170 predstavlja ekstremno upotrebljiv deo opreme, naročito kada je reč o pripremi drveta za vatru. Zbog efiksanosti zuba srednjeg formata prozvana je “mali džin” jer za samo par minuta može da preseče stablo skoro dvostruko deblje od njene dužine. Sliki testere imaju vrlo sigurnu kočnicu, udobnu, neklizajuću dršku od tvrde gume i čvrstu transportnu kutiju/futrolu koja se može zakačiti na pojas ili ranac. 

Zbog efiksanosti zuba srednjeg formata Sliki testera je prozvana  “mali džin”, jer za samo par minuta može da preseče stablo skoro dvostruko deblje od njene dužine , foto: Dragan Šaponjić

Pročitajte još:  Šta ronilački nož čini posebnim i kakvi se zadaci stavljaju pred njega? (FOTO)

Sečiva u futrolama u transportnom stanju, foto: Dragan Šaponjić

U kombinaciji sa manjim nožem, ova preklopna testera čini komplet sa kojim “nema zime” ni pri dužem neplaniranom boravku u prirodi. Silky je inače poznat po dugom držanju oštrine tako da su potrebe za održavanjem svedene na minimum. Definitivno zaslužuje mesto u rancu svakog autdors entuzijaste.  

Dragan Šaponjić 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.