Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Тест: Мароки Фин 612С

Увек при руци два брза метка (ФОТО)

Овај ловачки комплет чине кундак са баскулом и три пара резервних цеви: сачма-сачма, сачма-кугла и кугла-кугла

1600270101_maroki.jpg
мароки - фото: архива “Калибра”
Oglas

Тестирали смо пушку Мароки Фин 612С са бок распоредом цеви, која представља прави ловачки систем двоцевног оружја, а прави се у два нивоа завршне обраде: стандард и де лукс. 

Прочитајте још: Тестирали смо нову снајперску муницију .416 Барретт - ево шта смо закључили

Цеви, лево комбиноване, десно сачма-сачма,  фото: архива “Калибра”

Имали смо на располагању обе сачмене цеви у бок распореду, калибра 12/12, с лежиштем дужине 76 мм. Затим комбиноване цеви код којих је горња карабинска калибра 9,3x74Р и доња сачмена калибра 12/76. Поред њих, ту су и два пара експрес цеви у калибрима 9,3x74Р/9,3x74Р и .30-06С/.30-06С. 

Прецизни летонски јединачни пројектили 

Припремили смо и богат избор муниције: РWС Уни Цлассиц и Еволутион за калибре 9,3x74Р и .30-06С, Први партизан за калибре 9,3x74Р и .30-06С. Али и изврсне јединачне пројектиле Дуплеx Росса 32 калибра 12, из Риге у Летонији, целом ловачком свету наметнуте као невероватно прецизне и ефикасне на циљу. Одавно нисмо имали богатији избор муниције за тестирање неког оружја. Пуцали смо с правог стрељачког стола за десноруке стрелце, ослањајући пушку на подесив три-под предњи ослонац и мекани "В" задњи ослонац за кундак. 

Пре тестирања смо се прво детаљно упознали с техничким карактеристикама овог система ловачког оружја.

Квалитетан стрељачки лонг-ранге сто са ослонцима и добра муниција су неопходни за објективност теста једне пушке. Иако смо имали могућност да користимо оптички нишан монтиран путем оригиналне 30-милиметарске МАК немачке монтаже (који такође уз ово оружје нуди "Супер Тане"), ипак смо се одлучили за пуцање механичким нишанима, јер је то, с обзиром на предвиђене даљине, било коректније.  

Баскула за разне цеви 

После изврсних резултата с пушкама Фин 412С и Финн 512С, које су имале потпуно челичне баскуле, фирма “Мароки” из Сареза у Италији урадила је нови комплет Фин 612С, код кога је доњи део баскуле израђен од аеро легуре 7075-Т6. Кажемо “доњи део”, јер је овде примењено тзв. Кригхоф К80 или Валмет забрављивање цеви. Код њега покретни горњи део баскуле наилази на одговарајуће закошене површине са обе стране моно-блока и тако их чврсто забрављује.  

Дуплекс, РWС и ППУ, фото: архива “Калибра”

Клизни јаки челични горњи део баскуле је повезан с Вестли-Ричардс полугом на крају баскуле, која померена удесно омогућава преламање цеви. Прецизна израда свих делова у захвату моно-блока, горњег дела баскуле И њеног измењивог демонтажног чела, тј. примена обрадних нумеричких центара (ЦНС), омогућила је да једна баскула идеално прихвата и брави велики број различитих комплета цеви. Како је забрављивање обављено на нивоу средине горње цеви, важи правило да цев с већим радним притисцима иде увек ближе месту забрављивања. 

Зато се овде код комбинованог комплета карабинска цев смешта горе, изнад сачмене цеви. Димензије баскуле су 42x125 мм. На баскули пушке су примењена многа савремена решења. Тако цеви ротирају око унутрашњих кружних плочица, које су везане само по једним вијком и врло лако се могу заменити ако се похабају од велике употребе. Рецимо, ако се пушка са сачменим цевима користи за пуцање на глинене голубове. 

Један селективни обарач 

Ударни механизам напиње средишња полуга, која активира лежеће запињаче и чекиће потискиване спиралним опругама. Унутрашња чеона површина баскуле изведена је као челична демонтажна плочица везана са два вијка. Лом игала или чишћење унутрашњег механизма захтева само скидање ове плочице, а не скидање целе баскуле с кундака. Пушка има аутоматску кочницу и један селективни обарач. 

Чело баскуле урађено од челика се лако скида, што омогућава брз приступ у механизам за опаљење, фото: архива “Калибра”

Избор редоследа опаљења цеви се врши померањем лево-десно дугмета смештеног у корену обарача. Када дугме извирује десно од обарача, тада прво опаљује горња цев. Штитник обарача је велики и дозвољава коришћење зимских рукавица у хладним дугим лововима. Измерили смо силу на обарачу и она је баш у ловачким границама – 2,75 даН. 

Тражени модели СД и СЦ 

Иако су направљене у више варијетета најпродаванија су два квалитативно-ценовна нивоа пушака 612С – СД и СЦ. Нешто јефтинији (СЦ) има мат-сребрнасто финиширану баскулу, док онај скупљи (СД) има дубоку флорално-ловну гравуру са златним инкрустрацијама тетреба, дивље патке и срндаћа. Савремено обликоване, фино чекиране површине имају густину од 20 линија по инчу. 

Ловачка виолина
С монтираним сачменим цевима пушка Мароццхи Финн 612С има масу од 2,9 кг. То за једну магнум дванаестицу, заиста, није много. У Италији се могу наћи и комплети чокова дужине 90 мм, који извирују из профила цеви и њих препоручују код коришћења муниције са челичном сачмом. Стандардни чокови имају дужину 70 мм. Пушка 612С са “обичном” сребрнастом баскулом и сачменим 12/76 цевима је најјефтинија опција овог комплета. 

Орахов кундак се завршава меканим амортизером и дистантним плочицама, које се, по жељи, могу уклонити или комбиновати. Поткундак има тзв. "Шнабелов" облик и скида се повлачењем класичне доње полуге. Уз пушку се испоручују лако скидајуће пређице за ремник. 

Уграђена средишња мушица 

Основу чини пар цеви сачма-сачма, које су дуге 700 мм и имају монтиране измењиве чокове. Остала три чока и кључ за њихову монтажу су саставни део опреме, која је садржана у луксузном коферу сваке пушке. Цеви су спојене прорезаним прутевима, а вентилирајућа нишанска шина има ширину 9 мм. Горња површина нишанске шине је ситно нарецкана и на њој се налазе помоћна и главна мушица, удаљене 300 мм једна од друге. Многи ловци воле ову помоћну-средишњу мушицу, јер њеним смештањем под главну мушицу увек заузимају правилан нагиб цеви при нишањењу. 

Влада Митровић са двокугларом, фото: архива “Калибра”

Разгледамо пар комбинованих цеви дугих 600 мм, а могу бити у калибрима 12/76-9,3x74Р или 12/76-.30-06С. И оне су спојене моно-блоком димензија 70x28 мм (преко бравећих испуста 41 мм), али немају прутеве који их повезују. Горња карабинска цев је превучена кошуљицом од карбонских влакана, која је додатно штити од оштећења и чини је лакшом. На моно-блоку је жлеб ширине 11 мм за прихват монтаже оптичког нишана. На средини тандема цеви (нигде се не додирују) је склоп за фину ректификацију (усклађивање погодака горње и доње цеви). Изнад горње ожлебљене цеви уграђена је карбонска нишанска шина, која носи задњи и предњи механички нишан.  

Задњи нишан с правоугаоним зарезом је од мушице с белом тачком удаљен 475 мм. Сваки пар цеви има свој поткундак. Монтирана, ова комбинована Фин 612С Цомбинато верзија тежи само 3,2 кг. Испаљене чауре извлаче извлакачи, а не ејектори. Пар комбинованих цеви са сетом измењивих чокова кошта 900 евра. 

Карабинске цеви Лотар Валтер 

На крају упознајемо тандем карабинских цеви 9,3x74Р или .30-06С, уз напомену да су оба дуга 600 мм, али да 9,3x74Р имају уграђене ејекторе, а .30-06 С имају извлакаче. Обе цеви су сада заштићене карбонском кошуљицом и имају исте напред наведене механичке нишане. Маса пушке с карабинским-експрес цевима је 3,5 кг.  

Један кундак с баскулом и три пара цеви чине универзални ловачки комплет, фото: архива “Калибра”

Напомињемо да је “Мароки” све ожлебљене цеви за систем Фин 612С наручио код врхунског немачког произвођача цеви “Лотар Валтер”. То је још један доказ квалитета ових пушака. Слободно пливајуће цеви које се, осим у моно-блоку, нигде не додирују гарант су одсуства биметралне температурне дилатације. А она узрокује непрецизност при поновљеном узастопном пуцању, где топла цев почиње да се повија према хладној цеви. Цена тандема експрес карабинских цеви износи 1.300 евра. 

За пробу прецизности пуцамо комбинованим цевима сачма-кугла (Д Дуплеx Росса 32 пројектил) и 9,3x74Р ППУ и РВС куглом. Кугла ППУ је масе 18,5 г СП, док је РВС Уни Цласиц (бивши ТУГ) масе 19 г. На 50 м добијамо блиске поготке и то око муша. Зачуђује нас да понављање пуцања уопште не ремети, баш ни мало, слику погодака.

Комбиноване цеви 12/76-9,3x74Р (лево), двокуглара 30-06С/30-06С (у средини) и сачмене цеви 12/76-12/76 (десно), фото: архива “Калибра”

Трзај при опаљењу сва три метка (Дуплеx, ППУ и РВС) је подношљив, али се осећа. Овом пушком може се одстрелити најкрупнија европска дивљач, а притом тежи само 3,2 кг и зато трзај мора бити нешто јачи. На даљини 50 м, лако добијамо погодке из глатке и жлебљене цеви удаљене само 30 мм. То се уклапа и у најстроже нормативе за комбиноване пушке. 

Универзалан сет 

Прелазимо на цеви кугла-кугла. С калибром .30-06С нас изненађује мали трзај. Мање удара у раме и од карабина Застава М70 у истом калибру. Велики 9,3x74Р већ добро удара, али и даје импресивну рупу на мети. Опет хвалимо наш нови ППУ метак 9,3x74Р, јер у прецизности апсолутно не заостаје за фаворизованим РВС. У свим случајевима је више стрелаца из обе цеви на 75 м добијало групу метака из горње и доње цеви од само 50 мм. Пуцали смо и на 100 м и добили солидне групе, али теорија каже да се ове пушке тестирају на 50 и 75 м. 

Окидање је кратко, одсечно и нема пропадања обарача. Селектор окидања прецизно дефинише редослед цеви. Нишани су брзи, јер је зарез на задњем довољно широк за брзо смештање беле тачке. Кундак је пристојно дуг, чак и за високе стрелце од 190 цм. Ејектор прецизно избацује чауре 9,3x74Р, али смо му то ретко дозвољавали, јер смо их пажљиво враћали у кутију. 

Два лева поготка су направљена двокугларом .30-06 С (50 мм на 75 м), а два десна комбинирком 12/76-9,3x74Р (30 мм на 50 м), фото: архива “Калибра”

На основу свега можемо закључити да су у “Марокију” произвели један универзални сет оружја, које ће ловцу навикнутом на само један кундак и само једно окидање омогућити да лови сву могућу дивљач. Притом, има увек два брза метка, који дефинишу ефикасан, али ипак витешки лов. 

Прочитајте још: Претеча свих цивилних пушака Стонерове конструкције (ФОТО)

Овај дуг и диван дан на стрелишту завршавамо задовољни, јер смо упознали врло добро осмишљен комплет ловачког оружја у распону цена од 1.850 до 4.500 евра, који се може користити за све врсте ловног и ловно-спортског пуцања.  

Мсц. Влада МИТРОВИЋ 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas