Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Четири фазе ТОКСИЧНЕ ВЕЗЕ: Препознајте је на време

Ако иза себе имате макар једну пропалу везу, шансе су да је она била токсична

1669820181_shutterstock_1034150995.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Иако не морају нужно све пропале везе бити токсичне, већина у себи садржи одређени ниво токсичности. Тешко је истина и помислити да би момак с којим је почетак везе био тако диван и који вам је скидао звезде с неба једног дана могао постати токсичан. Он је то можда и био све време, али ви то нисте видели.

Ако сте заробљени у вези са токсичним партнером, требало би да знате које су то фазе овакве везе, како бисте знали када да је напустите. Иако на почетку нећете хтети да верујете да сте у једној таквој вези, чињеница је да ће се она открити пред вама колико год ви затварали очи пред њом. Сваки пут када би он дигао руку на вас, можда сте говорили себи да је то изоловани инцидент који се никад неће поновити. Да вас он воли и да је само био љут. Без обзира на то колико ви себе уверавали у то, чињеница је да то никад неће постати истина.

Фаза идеализовања

Прва фаза је увек обојена ружичастом бојом. Токсичне особе увек користе стратегију бомбардовања љубављу, како би контролисале своје партнере дајући им превише пажње, дивљења и поклона. Бомбардовање љубављу је идеално средство за контролу нечијег начина размишљања, а као такво и кључни аспект циклуса злостављања у вези. Ако ваш партнер има обичај да вас стално хвали, даје вам комплименте и чини велике гестове за вас, његов циљ није да вам покаже колико вас воли, већ да се посветите вези раније него што желите и да мислите да вам је то најбоља одлука у животу.

Прочитајте још: Пет знакова да сте пронашли СРОДНУ ДУШУ: Психолози сагласни да су ово јасни показатељи да сте упознали љубав свог живота

Фаза девалвације

У овој фази везе односи могу варирати у начину на који се дешавају. Током ње токсичан партнер почиње да користи насилне стратегије, јер је уверен да сте довољно везани за њега. Увредљиви и болни инциденти ће прво бити мали, али ће врло брзо ескалирати. Сталне критике, прерашће у омаловажавања и понижења. Тактике којима се служе токсичне особе могу се разликовати, али већина укључује константне расправе, емоционално и физичко неверство, искоришћавање ваше несигурности и страхова, стварање драме по цену вашег менталног здравља, љубомору, посесивност, пасивно-агресивно понашање, себичност и третман тишине.

Фаза одбацивања

Међу свим фазама токсичне везе, ова је можда и најважнија јер је она заправо та у којој долази до помирења. Токсичан партнер ће се потрудити да оправда своје поступке лажима, обманама и другим видовима манипулације. Претвараће се да вам се дубоко извињава, при чему ће увек имати нека оправдања. Могао би да каже да му је жао што вас је повредио, али да сте га испровоцирали. Уједно ће вас спречавати да одете својим извињењима, наводећи вас да мислите да сте заправо ви криви за његово лоше понашање. Покушаће поново да вас бомбардује љубављу, како бисте насели на његове трикове. Ако решите ипак да одете, он ће обећати све што сте одувек желели да чујете. У овој би фази требало да сте паметнији од тога. Најбоље што можете да урадите је да одете и не осврћете се.

Прочитајте још: Најновија истраживања потврдила: Мушкарцима су НАЈПРИВЛАЧНИЈЕ ЖЕНЕ СА ОВИМ ОСОБИНАМА - Немају везе са изгледом

Фаза опоравка

Излазак из токсичне везе може бити једна од најтежих ствари коју ћете икад учинити. Увек је тешко напустити везу у коју сте уложили своје емоције, време и енергију. Такво нешто односи са собом делић ваше душе и срца. Међутим, ако довољно дуго трпите злостављање и не одете на време то може оставити озбиљан траг на вама у виду трауме и депресије, анксиозности. Дакле, не преостаје вам ништа друго него да скупите храброст и одете заувек. То може да буде прилично тешко јер нећете добити никакав завршетак приче, никакво стварно објашњење за његово лоше понашање, међутим не би требало ни да га очекујете.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas