Oglas
· · Komentari: 0

Četiri faze TOKSIČNE VEZE: Prepoznajte je na vreme

Ako iza sebe imate makar jednu propalu vezu, šanse su da je ona bila toksična

1669820181_shutterstock_1034150995.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Iako ne moraju nužno sve propale veze biti toksične, većina u sebi sadrži određeni nivo toksičnosti. Teško je istina i pomisliti da bi momak s kojim je početak veze bio tako divan i koji vam je skidao zvezde s neba jednog dana mogao postati toksičan. On je to možda i bio sve vreme, ali vi to niste videli.

Ako ste zarobljeni u vezi sa toksičnim partnerom, trebalo bi da znate koje su to faze ovakve veze, kako biste znali kada da je napustite. Iako na početku nećete hteti da verujete da ste u jednoj takvoj vezi, činjenica je da će se ona otkriti pred vama koliko god vi zatvarali oči pred njom. Svaki put kada bi on digao ruku na vas, možda ste govorili sebi da je to izolovani incident koji se nikad neće ponoviti. Da vas on voli i da je samo bio ljut. Bez obzira na to koliko vi sebe uveravali u to, činjenica je da to nikad neće postati istina.

Faza idealizovanja

Prva faza je uvek obojena ružičastom bojom. Toksične osobe uvek koriste strategiju bombardovanja ljubavlju, kako bi kontrolisale svoje partnere dajući im previše pažnje, divljenja i poklona. Bombardovanje ljubavlju je idealno sredstvo za kontrolu nečijeg načina razmišljanja, a kao takvo i ključni aspekt ciklusa zlostavljanja u vezi. Ako vaš partner ima običaj da vas stalno hvali, daje vam komplimente i čini velike gestove za vas, njegov cilj nije da vam pokaže koliko vas voli, već da se posvetite vezi ranije nego što želite i da mislite da vam je to najbolja odluka u životu.

Pročitajte još: Pet znakova da ste pronašli SRODNU DUŠU: Psiholozi saglasni da su ovo jasni pokazatelji da ste upoznali ljubav svog života

Faza devalvacije

U ovoj fazi veze odnosi mogu varirati u načinu na koji se dešavaju. Tokom nje toksičan partner počinje da koristi nasilne strategije, jer je uveren da ste dovoljno vezani za njega. Uvredljivi i bolni incidenti će prvo biti mali, ali će vrlo brzo eskalirati. Stalne kritike, prerašće u omalovažavanja i poniženja. Taktike kojima se služe toksične osobe mogu se razlikovati, ali većina uključuje konstantne rasprave, emocionalno i fizičko neverstvo, iskorišćavanje vaše nesigurnosti i strahova, stvaranje drame po cenu vašeg mentalnog zdravlja, ljubomoru, posesivnost, pasivno-agresivno ponašanje, sebičnost i tretman tišine.

Faza odbacivanja

Među svim fazama toksične veze, ova je možda i najvažnija jer je ona zapravo ta u kojoj dolazi do pomirenja. Toksičan partner će se potruditi da opravda svoje postupke lažima, obmanama i drugim vidovima manipulacije. Pretvaraće se da vam se duboko izvinjava, pri čemu će uvek imati neka opravdanja. Mogao bi da kaže da mu je žao što vas je povredio, ali da ste ga isprovocirali. Ujedno će vas sprečavati da odete svojim izvinjenjima, navodeći vas da mislite da ste zapravo vi krivi za njegovo loše ponašanje. Pokušaće ponovo da vas bombarduje ljubavlju, kako biste naseli na njegove trikove. Ako rešite ipak da odete, on će obećati sve što ste oduvek želeli da čujete. U ovoj bi fazi trebalo da ste pametniji od toga. Najbolje što možete da uradite je da odete i ne osvrćete se.

Pročitajte još: Najnovija istraživanja potvrdila: Muškarcima su NAJPRIVLAČNIJE ŽENE SA OVIM OSOBINAMA - Nemaju veze sa izgledom

Faza oporavka

Izlazak iz toksične veze može biti jedna od najtežih stvari koju ćete ikad učiniti. Uvek je teško napustiti vezu u koju ste uložili svoje emocije, vreme i energiju. Takvo nešto odnosi sa sobom delić vaše duše i srca. Međutim, ako dovoljno dugo trpite zlostavljanje i ne odete na vreme to može ostaviti ozbiljan trag na vama u vidu traume i depresije, anksioznosti. Dakle, ne preostaje vam ništa drugo nego da skupite hrabrost i odete zauvek. To može da bude prilično teško jer nećete dobiti nikakav završetak priče, nikakvo stvarno objašnjenje za njegovo loše ponašanje, međutim ne bi trebalo ni da ga očekujete.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas