Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли СИНДРОМ СЛОМЉЕНОГ СРЦА заиста постоји? Ево шта кажу психолози

Све је више људи који живе са синдромом сломљеног срцем, а о том болу у пределу срца сада пише нова студија коју је објавио "Јоурнал оф Америцан Хеарт Ассоциатион".

1637433771_shutterstock_285296222.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Студија је открила је да је синдром сломљеног срца у порасту и једина је студија која показује јасну везу да срце и мозак реагују заједно када је присутна анксиозности или стреса.

Такотсубо синдром, такође познат као синдром сломљеног срца, може да се манифестује као срчани удар, изазивајуц́и болове у грудима и кратак дах након што срчани мишиц́и ослабе.

"Обично се дешава након тешког емоционалног или физичког догађаја, као што је раскид, саобрац́ајна несрец́а или чак рођенданска забава изненађења", каже др Сузан Ченг, која је водила студију.

Студија је открила да су мушкарци и жене пођеднако искусили синдром сломљеног срца у порасту током последњих година, а жене старости од 50 до 74 године су забележиле највец́и пораст. Од 135.463 случаја синдрома сломљеног срца пријављених у САД од 2006. до 2017. године, 88,3 одсто случајева било је код старијих жена.

Почитајте још: На шта треба да обратимо пажњу на ПРВОМ САСТАНКУ са партнером? Мишљење стручњака за изласке

"Не постоји ниједно друго стање болести где је то тако јасно и неоспорно", рекла је др Ченг за УСА Тодаy.

"Многи од нас су усредсредили бар део своје енергије покушавајуц́и да разумеју шта се дешава око овог специфичног синдрома, на пример како препознати дијагнозу и поставити дијагнозу.

"Мушкарци и жене имају различиту биологију и подложност болестима", додала је докторка, па "те разлике временом постају преувеличане, а у овој студији, чини се да је применљиво и овде".

Иако ретки, тешки случајеви синдрома сломљеног срца могу да доведу до смрти, а др Ченг каже да су људи са овим синдромом боравили на интензивној нези "данима или недељама, покушавајуц́и да се опораве". Додала је и да стрес изазива синдром, констатујући да је то "шок за систем".

Прочитајте још: БИЋЕ ОТВОРЕНА КЊИГА: Пет НЕОБАВЕЗНИХ питања која можете поставити партнеру, а која ОТКРИВАЈУ МНОГО

Ченг каже да синдром сломљеног срца још није добро схвац́ен. Најорганизованији и најсвеобухватнији доступни подаци налазе се у бази података националних болничких узорака.

Док су подаци искључиво од пре пандемије, каже Ченг, постоје подаци након 2017. Али потребно је неколико година да се све то прикупи и организује и припреми за анализу.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas