Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАД ТРАУМЕ ИЗ ПРОШЛОСТИ настављају да ЖИВЕ: Шест знакова да ваш партнер има нерешене проблеме из детињства

Траума из детињства може произаћи из многих ствари, занемаривања, вербалног, физичког или, рецимо, сексуалног злостављања. У одраслом добу, ефекти ових нерешених питања имају тенденцију да испливају на површину на безброј суптилних - и не тако суптилних - начина.

1700641721_shutterstock_2191541591.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Ево шест знакова који би могли да укажу на то да ваш партнер има проблеме из прошлости који би могли да утичу, а њихову садашњост - са вама.

 

1. Имају проблема с поверењем

Да ли вам партнер често шаље поруке када нисте заједно? Можда вас позову као, "онако", иако знају да сте напољу с пријатељима. Можда су тајновити о финансијском аспекту свог живота или не воле да причају о томе какво су детињство имали. Непожељна искуства из детињства могу да учине да поверење према другима буде изузетно сложено питање.

Поверење подразумева рањивост, а као одрасли, наш инстинкт је да заштитимо себе, што може да подигне зидове према другима, посебно с људима с којима имамо емотивну везу.

Постоји много начина да охрабрите свог партнера да изгради поверење. Један од начина је подстицање отворене комуникације. Поверење се може изградити када ваш партнер зна да сте вољни да отворено делите интимне детаље

 

2. Забринути јер су били напуштени

Габор Мате, мађарско-канадски лекар и писац, каже да траума "напуштености, беса и очаја“ детета наставља да се појављује и у одраслом добу. Каже да и даље пати од страха од напуштања, посебно од супруге.

Иако је природно да се плашите да ћете изгубити некога кога волите, ако се упорно бринете да ће вас други оставити, чак и када нема доказа да хоће, можда живите са страхом од напуштања.

Ако је ваш партнер дете након развода или га је родитељ напустио у било ком тренутку у детињству, они могу да пренесу ова осећања у своје односе с одраслим особама.

 

3. Повлаче се и не живе у потпуности овде и сада

Партнер који има нерешене проблеме из свог детињства може изгледати као да живи у свом свету. Могуће је да не могу у потпуности да уживају у животу. Када их неки окидач наведе да поново проживе болан догађај из прошлости, изазов им је да врати своје мисли на "овде и сада“.Проблем је што се ти окидачи појављују када то најмање очекују.

 

4. Пате од флешбекова у виду ноћних мора

Ако ваш партнер пати од ноћних мора, то могу бити флешбекови који су резултат неког облика посттрауматског стресног поремећаја (ПТСП) – можда из насилног детињства. То је знак из подсвести да се с том одређеном траумом треба суочити.

Подстицање партнера да посети терапеута је најбољи пут којим треба да иде, тако да може да обради своју прошлост и коначно почне да се лечи.

 

5. Показују аутодеструктивна понашања

Пошто се траума из детињства не обрађује док дете не постане старије, они немају механизме за суочавање с оним што им се догодило. То може довести до самосаботаже и злоупотребе алкохола, рекреативних дрога и лекова који се издају на рецепт.

Људи који имају трауму у детињству кажу да постоји ниво деперсонализације између особе и трауме. Самоповређивање може бити начин да се не само ублажи бол, већ им даје и осећај контроле - нешто што нису имали као деца.

 

6. Плаше се рањивости

Разумљиво је да рањивост може бити застрашујућа за некога ко има нерешене проблеме из детињства. Спуштање сопственог гарда може подстаћи вашег партнера да вам верује довољно да би показао своја осећања. Можда виде да рањивост није слабост, већ једна од најхрабријих особина које можемо имати.

Ово је спор процес, па запамтите да имате стрпљења!

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas