Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како да знамо да се налазимо у ТОКСИЧНОЈ ВЕЗИ: Љубав не сме да "загађује" душу

Може ли љубав да "трује"? Може, и те како

1654941606_milan-popovic-FHvpa4-Fpu8-unsplash.jpg
Пхото: Унспласх
Oglas

Уколико се налазимо у емоционалном односу који нам краде енергију, осмех и ентузијазам, који нас чини тромим, тужним и нервозним, токсини не престају да се емитују и то се, пре или касније, погубно одражава на наше биће. Колико год да смо заљубљени, то осећање не може да анулира чињеницу да нас партнер не усрећује, већ у нама провоцира депресивна или агресивна стања.

Како можемо да препознамо такву релацију, зашто је важно да се што пре са њом суочимо и научимо да не понављамо исти образац понашања у вези, за "Живот плус" говори Јелена Тољевић, психолог и психотерапеут.

Како можемо да препознамо да се налазимо у токсичној емотивној вези?

- Ако се током развоја везе ствара зависност од партнера, губи самопоуздање и појачава несигурност у себе, претпоставка је да се налазите у токсичној вези. 

То можете да препознате и по томе ако однос престане да вам доноси радост и уместо тога вас стално чини тужним, љутим, анксиозним или резигнираним, као да сте се "продали". Такође, могуће је да приметите да завидите срећним паровима. Како пролази временски период током кога сте емоционално повезани са неким, треба обратити пажњу да ли у партнерству нестаје и престаје да важи баланс комплементарности и реципроцитета улога, као и на који начин се као партнери договарате, одлучујете, излазите из конфликта. Ако с једне стране постоји прејака потреба за контролисањем, као што је одређивање другом шта је исправно, тежња да се у сваком тренутку зна где сте/с ким сте, покушај да се управља вашим новцем, намера да вас партнер одвоји од породице и пријатеља, сигурно је да ће доћи до негативних последица за ваш даљи развој и да ће вам бити потребно извесно време да себе опоравите.

Колико такве љубавне релације могу да угрозе психолошко, па и физичко здравље?

- Ментално и физичко здравље повезано је са стресом који се скоро свакодневно јавља када је веза у којој се налазите токсична. 

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ГРАД КОЈЕГ ВИШЕ НЕМА : Жрнов - једна од највећих мистерија Србије (ФОТО)

Стрес може да изазива или да се јавља као последица лоше комуникације, мањка поверења, осећања кривице, непоштовања, непријатељства и љубоморе, као и вербалне и емоционалне злоупотребе уопште. У зависности од дужине и интензитета токсичне емоционалне везе могуће је да код једног или оба партнера буду угрожени и ментално и физичко здравље. Није искључено да се развије нека од могућих генетских предиспозиција према болестима или да се појаве психосоматски проблеми. Осим тога, могуће је и да се појаве симптоми који могу да се повежу са одређеним животним стилом и навикама које људи развијају када су под хроничним стресом.

МЕНТАЛНИ ЗАМОР

Пхото: Унспласх

Ако нас нека веза више умара него што нам даје елана, да ли бисмо могли да кажемо да смо и сами криви за ментални замор који осећамо?

- Често је оно што осећамо као ментални умор начин на који на нас делује неки токсични однос коме смо изложени. 

У зависности од његовог значаја, трајања и интензитета, наше тегобе су мање или више изражене. Ово може бити несаница, повишен крвни притисак, слаб имунитет... Наравно, поставља се питање зашто нису само други криви. Чињеница је да ми увек, на неки начин, учествујемо у сваком односу, па и токсичном. Препознавање оног што нас доводи до тога и чиме одржавамо тај однос упознаје нас са нашим делом одговорности. Важно је одговорити на следећа питања - на шта је све токсични однос утицао, са којим начином мишљења или понашања је повезан и коју базичну психолошку потребу тако задовољавамо на нездрав начин.

Како да се на време удаљимо из таквог односа?

По Потребно је код себе превазићи осећање беспомоћности, страха, могуће параноидне идеје и нарцизам.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Место где се КУПАЈУ ВИЛЕ И ВЕЧНО ВЕЗУЈУ ЗАЉУБЉЕНЕ: На овом месту ствара се један од НАЈВЕЋИХ ВОДОПАДА у Србији(ФОТО)

- Превладавање животних ситуација у које смо несвесно "упали" првенствено подразумева препознавање, прихватање њиховог значаја и значења, а надаље су важни добра информисаност, решеност, проналажење система подршке и, понекад, стрпљење. Изузетно је важно бити искрен са собом и, ако је потребно, иницирати разговор са неким ко ће нам помоћи у ширем сагледавању ситуације у којој се налазимо. Недостатак подршке који карактерише токсичну везу тражи да се према партнеру одлучно поставе чврсте границе и да се при сваком изазову, тј. понашању које може да буде окидач за токсичне реакције, поставе те границе на начине који су реални и могући.

Колико је за такав преокрет потребно да се прво сасвим освестимо да смо несрећни у вези?

Прекидање веза .са људима који су вас повредили није довољно, морате раскинути везу и са верзијом вас која је допустила да се тај однос предуго настави

- Оно што је за нас штетно јесу обрасци понашања којима смо доприносили дисфункционалном односу, као и токсични обрасци којима је доприносио партнер, а који су утицали на нас. Када то препознамо и освестимо се, даље се посвећујемо усвајању здравих алтернатива и истраживању шта је то што нам заиста одговара. Свесност долази као спонтана последица даљег развоја. Поставља се логично питање - шта нам значи свесност и од чега нас чува. Потребно је да будемо свесни онога што нам је заиста важно, да научимо како да се одбранимо од манипулације и превладавамо изазовне ситуације. 

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО:

 

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas