· · Коментари: 0
БРАК

Шта радити када се угасе емоције? Стручњак објашњава како да "подгрејете" стару љубав

Често смо у прилици да чујемо да је усамљеност удвоје гора него бити сам. Да ли је могуће избећи емотивну удаљеност у браку или до тога неминовно долази кад-тад, без обзира на то колико се партнери труде да негују однос?

Depositphotos_309586834_s-2019.jpg
Фото: Депозито

Живимо у доба отуђености, у коме све мање имамо времена за блиске особе, али зар брак не би требало да буде једино сигурно скровиште од усамљености?

Да ли на емотивни јаз међу супружницима утиче рутина у односу и уверење да нема потребе да се превише трудимо око партнера јер је он већ наш?

Прочитајте још: СЕКС без обавеза? Прочитајте које замке вребају ПРИЈАТЕЉСТВО са ПОВЛАСТИЦАМА

- Много тога је искривљено када је о љубави реч, а једна од битних ствари је да не сме да буде равнодушности - каже психолог и психотерапеут Маја Павлов.- Када се особа понаша смирено и сталожено, неки партнери ову врсту манифестације, где љубав прерасте у такозвани однос љубав - навика, доживљавају као угрожавање, тачније одсуство емоција.

Неиспуњена очекивања?

Неиспуњена очекивања су један од разлога зашто долази до емотивног захлађења у браку.

Страст букти
Страст букти

Док у односу постоји равнодушност, партнеру је сасвим свеједно да ли је друга половина присутна или не. Такође, очекивања су најразличитија и требало би направити меру између нереалних и реалних очекивања.  Када им смета партнерово одсуство и због тога се љуте, то виде као изневерена очекивања. Ово може да исцрпи и створи додатну тензију у односу.

Свађе нису важне, већ је важно знати разговарати.

Важно је да научите да разговарате са партнером и усклађујете очекивања, односно изнесете своја, али чујете и његова. Дакле, није проблем да супруг ради дуже, већ што је након доласка кући и после одмора и даље неукључен.

Када је најкритичније?

Психолог и психотерапеут Маја Павлов наглашава да су то значајни догађаји, селидбе, рођење деце и њихов полазак у школу, болест или смрт члана породице... Све то може бити својеврстан тест провере носивости заједништва.

Није равнодушан?
Није равнодушан?

- У новим ситуацијама и ми смо често “нови”, па се некад чини да један партнер не препознаје другог – каже Павлов. - Рецимо, нико није очекивао да ће нечија туга толико потрајати. Ово је нека врста “искушења”.

Да ли је могуће подгрејати хладну везу?

Како вратити емоције?

Да ли је могуће подгрејати “успаване” емоције или то неминовно води ка разводу?

Прочитајте још: Ако мушкарца често боли глава - то нема везе са сексом, а жене ће бити БЕСНЕ кад сазнају разлог

- Могуће је вратити енергију у емотивни живот уколико обе стране имају вољу и жељу за тим. Важно је бити свестан онога што је претходило удаљавању. Када се сруши идеализација, добро је кренути даље. Често је питање да ли верујемо да је промена могућа у конкретном односу. Уколико желимо да се касније не кајемо, добро је дати рок и себи и другом и видети шта се дешава.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.